Društvo

OVO JE NAJDUŽA ŽELEZNICA NA SVETU: Prolazi kroz 8 zemalja, putovanje traje 21 dan!

Objavljeno: 26.11.2014 | 00:46Izvor: Telegraf.rs

Vozu će trebati 21 dan da stigne iz kineskog grada Jivu do glavnog grada Španije, Madrida. Ovaj fascinantni projekat je nazvan "Novi put svile" i košta 40 milijardi dolara

Najnovija železnička linija koju je Narodna Republika Kina pokrenula za prevoz robe između Azije i Evrope uspela je da zaseni legendarnu transibirsku trasu i postane najduža železnica na svetu.

Reč je o liniji Jivu-Madrid dugoj 9.977 kilometara koja prolazi kroz osam zemalja: Kina, Kazahstan, Rusija, Belorusija, Poljska, Nemačka, Francuska i Španija.

Teretni voz od 82 vagona, koji je prvi, 18. novembra krenuo iz Jivua, industrijskog centra koji se nalazi 300 kilometara južno od Šangaja, trebalo bi da u Madrid stigne krajem decembra, nakon 21 dana putovanja.

Printskrin: google.maps, Telegraf

Printskrin: google.maps, Telegraf

Prema pisanju Vašington posta, ovaj projekat, procenjen na 40 milijardi dolara i nazvan “Novi put svile”, ima za cilj kontrolu transkontinentalnog teretnog prevoza, izvoz kineske robe u zapadne zemlje i snabdevanje Kine evropskim luksuznim proizvodima, namenjenim jednoj novoj društvenoj klasi u ekspanziji.

Kina i EU trenutno razmenjuju robe u vrednosti od preko milijardu dolara dnevno. Nova trasa je za oko 700 kilometara duža od čuvene trase Moskva-Vladivostok. Za razliku od ruske linije, teret na novoj železnici će morati da bude tri puta pretovaren u toku putovanja zbog ograničenja merenja vagona u razlicitim državama.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Kineski zvaničnici napominju da će nova trasa smanjiti zavisnost od morskog i avio-transporta, i ističu da je ne samo jeftinija već i brža od njih.

- Linija Jivu-Madrid će pomoći da se dodatno podstakne bolja saradnja izmedu Kine iEvrope, odnosno Španije – izjavio je kineski predsednik Si Ðinping.

Kina je već duže vreme jedan od glavnih igrača na svetskoj političkoj sceni. Ovaj faraonski projekat mnoge je podsetio na zlatno doba “Središnjeg carstva”. Od antičkog doba pa sve do XV veka, put svile je bio glavni pravac razmene dobara između Kine i Evrope, da bi kasnije bio napušten u korist morskih ekspedicija, navodi američki dnevnik.

Pogledajte video:


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u