Društvo

Ovo je kraljica mučenja u CIA

Objavljeno: 22.12.2014 | 18:36Izvor: Telegraf.rs

Odjeci objavljivanja izveštaja Senata SAD-a o metodama ispitivanja (mučenja) koje je sprovodila CIA i dalje ne prestaju. Na udaru medija sada se našla pripadnica CIA, koja je bila osnova za glavni lik u filmu o lovu na Bin Ladena

U filmu “Tajna operacija” Maja je prikazana kao uporan i savestan agent CIA, koja je locirala Osamu Bin Ladena u njegovom skrovištu. Ali, ona postoji i u stvarnom životu, i zove se Alfrida Francis Bikovski (49).

Ona je na filmu prikazana kao stručnjak za Al Kaidu, a sad je u javost dospela informacija da je imala niz propusta o kojima je lagala Kongres SAD-a.

- Napravila je ogromnu grešku kad je CIA dostavljena informacija koja je mogla sprečiti terorističke napade 11. septembra – kaže Džejn Majer, novinarka lista “Njujorker”, koja je pisala o metodama mučenja zatvorenika CIA.

Jedan njen podređeni je došao je do informacija o ulasku dva operativca Al Kaide u SAD, koji su kasnije učestvovali u otmicama aviona, ali ona o tome nije izvestila FBI. Ipak, kada je počeo program “unapređenog ispitivanja”, koji je koristio brojne oblike mučenja, stvarna “Maja” ih je u potpunosti prihvatila i nijednog trenutka ih nije dovodila u pitanje.

I ne samo to, potvrđeno je da je u više puta bila u tajnim zatvorima, gde su se sprovodila mučenja – jednom u Poljskoj – iako kao analitičarka tamo nije smela da bude.

- Ona je vrlo rado učestvovala u mučenjima zatvorenika. Čak je jednom agente poslala u “lov” na teroriste Al Kaide u Montanu, da bi se ispostavilo kako je to potpuno pogrešna odluka. Ipak, to je nije sprečilo da Kongresu kaže kako su mučenja bila vrlo uspešna – tvrdi Majer, koja je, kao i ostali novinari, pristala na uslove CIA da prilikom objave informacija ne odaje identitet službenika.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u