Društvo

Ove životinje spasene su od istrebljenja

Objavljeno: 23.11.2014 | 19:26Izvor: Telegraf.rs

Zakon o zaštiti ugroženih životinja umnogome je doprineo očuvanju vrsta koje su bile na ivici istrebljenja. Pogledajte o kojim životinjama se radi

Od početka dvadesetog veka i nestanka goluba pismonoše i američkog bizona intenzivnije se radi na očuvanju različitih vrsta životinja. Uprkos naporima,  to nije dovelo do konkretnih koraka u procesu očuvanja vrsta kojima preti istrebljenje.

Zakon o zaštiti ugroženih životinja donet je 1973 godine, a zahvaljujući njemu povećala se brojnost mnogih vrsta kojima je dugo godina pretilo istrebljenje.

U daljem tekstu možete videti koje su to vrste životinja sačuvane od izumiranja.

1. Braon pelikan

Foto: Wikimedia/Coveredinsevindust

Foto: Wikimedia/Coveredinsevindust

Braon pelikani su skoro nestali sa područja Amerike 1970-ih godina. Broj ovih životinja varirao je oko 1300, sada je situacija znatni bolja i taj broj je dostigao 11.000.

Prisustvo različitih pesticida u njihovom lancu ishrane dovelo je do tanje ljuske jaja koje su ženke pelikana lomile prilikom grejanja. U svrhu zaštite ove vrste povećana je regulacija pesticida koja je dovela do izuzetnog oporavka i uvećanja broja ovih ptica.

Uprkos svim naporima i ogromnom napretku, braon pelikanima konstantno prete uragani i ogromni talasi duž Meksičkog zaliva. 

2. Severna leteća veverica

Foto: Wikimedia/Angie spuc

Foto: Wikimedia/Angie spuc

Ova vrsta je bila skoro iskorenjena početkom 20 veka, ostavljajući samo male grupe veverica u različitim delovima šume. Nakon usvajanja zakona o zaštiti ugroženih vrsta 1985. godine u SAD-u je počelo da se vodi računa o ovim životinjama.Danas se broj ovih veverica značajno uvećao.

3. Štelerov morski lav

Foto: Wikimedia/Morkill, Anne

Foto: Wikimedia/Morkill, Anne

Štelerovi morski lavovi su locirani duž američke zapadne obale i već dugo su žrtve ilegalnog lova i istraživanja nafte na tom području. Ove životinje spadaju u ugrožene vrste jer je njihov život u opasnosti zbog okoline koja ih okružuje.

4. Kanadska guska

Foto: Wikimedia/Rob Lowe/U.S. Fish and Wildlife Service

Foto: Wikimedia/Rob Lowe/U.S. Fish and Wildlife Service

Davne 1975. godine bilo je samo 790 gusaka ove vrste, dok ih danas ima oko 111.000.Ova vrsta se nalazila na bezbrojnim ostrvima blizu obala Aljaske i bila je gotovo zbrisana od strane lisica. Upravo zbog toga došlo je do uklanjanja lisica sa ovog područja ne bi li se ova vrsta gusaka zaštitila od istrebljenja.

5. Islandski noćni gušter

Foto: Wikimedia/Pacific Southwest Region

Foto: Wikimedia/Pacific Southwest Region

Ova životinja poreklom iz južne Kalifornije, sa Kanalskih ostrva, bila je potpuno istrebljena zbog prisustva svinja, ovaca i domaćih mačaka. Vegetacija koja je tada bila osiromašena i upropašćena, danas je obnovljena, a broj guštera se uvećao.

6. Belouška iz jezera Iri

Foto: Wikimedia/U.S. Fish and Wildlife Service Headquarters

Foto: Wikimedia/U.S. Fish and Wildlife Service Headquarters

Belouška iz prelepog jezera Iri je žrtva neregulisanih ubijanja i ljudskog uplitanja, pa je vrsta zavedena kao ugrožena 1999. godine, kako bi se meštani okrenuli ka njenom spasavanju. Danas se ova vrsta dvostruko uvećala u odnosu na 2001. godinu.

7. Sivi vuk

Procenjeno je da je nekada bilo blizu 2 miliona sivih vukova na teritoriji SAD-a, međutim i ova vrsta je 1974. godine pala pod ugrožene vrste. Nakon toga, broj ovih vukova se uvećao i na taj način izbegao istrebljenje.

Foto: Wikimedia/Hollingsworth John and Karen, U.S. Fish and Wildlife Service

Foto: Wikimedia/Hollingsworth John and Karen, U.S. Fish and Wildlife Service

Pomenute vrste i dalje su na ivici istrebljenja zbog čega je potrebno kontinuirano raditi na očuvanju životinjskog sveta. 


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u