Društvo

Ova fotografija je pre 32 godine obišla svet: Zelenooku devojčicu danas nećete PREPOZNATI!

Objavljeno: 28.10.2016 | 12:31Izvor: Blic

Verovatno jedno od najpoznatijih lica na svetu je lice zelenooke devojčice iz Avganistana koja se našla na naslovnoj strani časopisa „National Geographic“. Da nije tih prodornih zelenih očiju, danas bi je retko ko prepoznao…

 

Šarbat Gula je sa samo 12 godina stekla svetsku slavu kada je nejna fotografija očarala ceo svet. Čuveni fotograf Stiv Mekari zabeležio je njenu sirovu lepotu i time je napravio najpoznatiju naslovnu stranu u istoriji čuvenog časopisa.

Ta fotografija je snimljena 1984. godine u izbegličkom kampu u severozapadnom Pakistanu u vreme sovjetske okupacije Avganistana.

Posle 17 godina, fotograf je odlučio da je pronađe, kako bi saznao šta ona danas radi, da bi saznao da živi u izolovanom avganistanskom selu gde se udala za pekara i rodila je tri ćerke.

Da nije prodornih zelenih očiju, koje su izgubile svoj sjaj, retko ko bi je danas uopšte prepoznao, a na nejnom licu ni danas nema osmeha, već se ocrtava samo patnja.

Ona je uhapšena prošle nedelje u Pakistanu zbog lažnih ličnih dokumenata, a ako je proglase krivom, mogla bi da završi u zatvoru na čak 14 godina.

Navodno je Šarbat podnela zahtev za pakistanskim dokumentima koristeći se lažnim imenom i jedna je od hiljada avganistanskih izbeglica koje su pokušale da dobiju pakistanska lična dokumenta lažno se predstavljajući.

Pakistan desetinama godina pruža utočište ljudima koji su bežali iz Avganistana, ali kako službeni Islamabad pomera rokove za njihov povratak, mnogi strahuju da će ovaj aktualni, u martu 2017. biti poslednji. Zbog toga mnogi pokušavaju da dobiju pakistanske dokumente, kako ne bi morali da se vrate u ratom razorenu domovinu. 

Fotograf koji je doneo slavu lepo Šarbat je postavio njene fotografije na svoj Instagram profil uz saopštenje da će učiniti sve što može da joj pomogne i da smatra da je hapšenje strašno kršenje njenih ljudskih prava.

 

(telegraph.co.uk)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u