Društvo

ONI SU KORISTILI ŽIVOTINJE KAO ORUŽJE: Rusi su imali vojsku pasa, Amerikanci armiju delfina i golubova!

Objavljeno: 06.05.2015 | 17:53Izvor: Telegraf.rs

Sovjetski savez je 1930. godine počeo da trenira pse da dignu u vazduh neprijateljske tenkove. Oni su pokušavali da nauče pse da nakon što ostave bombu vrate se u svoja skloništa. Međutim, psi su se najčešće vraćali zajedno sa eksplozivom ili su negde usput eksplodirali

Hiljadama godina unazad, ljudi su životinje koristili kao oružje, a među njima je bio i Hanibal koji je u borbu protiv Rima išao sa ratnim slonovima. Ovakvo “korišćenje” životinja je bilo jako surovo, jer su najčešće umirali zbog ljudske greške. Na svu sreću, zloupotreba životinja se nije nastavila.

DELFINI – Američka mornarica je 1960. godine zabeležila jedan od najboljih poteza u svojoj istoriji. Naime, oni su delfine iskoristili za obeležavanje i pronalaženje mina, a oni su u tome bili više nego uspešni. Služili su svojoj zemlji više od 40 godina.

PACOVI - U Drugom svetskom ratu, Britanci su koristili mrtve pacove sa eksplozivom kako bi ih postavili širom Nemačke.Nadali su da će oni pokupiti pacove i staviti ih u industrijske peći, a onda bi Britanci izazvali katastrofalnu eksploziju. Međutim, ovaj plan je propao nakon što su nacističke snage presrele prvu “isporuku” eksplozivnih pacova.

PROJEKAT GOLUB – u Americi su došli na ideju da jednog ili više golubova drže unutar rakete, koji su obučeni da kljucaju u metu, kako bi zadržali kurs rakete.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

PSI - Sovjetski savez je 1930. godine počeo da trenira pse da dignu u vazduh neprijateljske tenkove. Oni su pokušavali da nauče pse da nakon što ostave bombu vrate se u svoja skloništa. Međutim, psi su se najčešće vraćali zajedno sa eksplozivom ili su negde usput eksplodirali. Pošto je ovo bilo isuviše komplikovano, Rusi su na kraju odustali od ovakvih treninga.

Foto: Wikipedia/U.S. Army photograph

Foto: Wikipedia/U.S. Army photograph

Prema zvaničnim informacija Sovjetskog saveza, psi su bili veoma uspešni u svojim misijama jer su oštetili preko 300 nacističkih tenkova. Međutim, bilo je i mnogo kučića koji su, nažalost, preminuli. 

Foto: Wikipedia/Binksternet

Foto: Wikipedia/Binksternet

Takođe, najčešće psi nisu pravili razliku između ruskih i nemačkih tenkova, pa je dolazilo do grešaka.

Foto: Wikipedia/Paul_Philipoteaux

Foto: Wikipedia/Paul_Philipoteaux

Bilo je i onih koje je plašio zvuk vatrenog oružja, pa su se uplašeni vraćali u svoja skloništa.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u