Društvo

OGROMNI ASTEROID PROLAZI BLIZU ZEMLJE: Evo kad ćete moći da ga vidite dvogledom!

Objavljeno: 25.01.2015 | 17:24Izvor: Telegraf.rs

Pod imenom 2004 BL86, asteroid će proći pored Zemlje na udaljenosti od 1.2 miliona kilometara, što je tri puta veća udaljenost nego što je ona između naše planete i Meseca

Asteroid veličine pet fudbalskih igrališta približava se Zemlji, a pored naše planete proći će u ponedeljak. Verovali ili ne, stenu iz svemira moći ćete da vidite i dvogledom.

Pod imenom 2004 BL86, asteroid će proći pored Zemlje na udaljenosti od 1.2 miliona kilometara, što je tri puta veća udaljenost nego što je ona između naše planete i Meseca. Procenjuje se da u prečniku ovaj asteroid ima pola kilometara, pa ga naučnici smatraju potencijalno opasnim.

– Iako ne predstavlja pretnju po Zemlju u bliskoj budućnosti, ovo je relativno veoma blizak prolazak ovako velikog objekta, pa nam to pruža jedinstvenu mogućnost da naučimo nešto novo – izjavio je Don Jomans, naučnik NASA-e.

Pojava da ovako veliki asteroid prođe pored naše planete veoma je retka. Sledeća prilika da dvogledom pogledate u nebo i vidite džinovski kamen pružiće vam se tek 2027 godine.

Naučnici predlažu svima da 26. januara između 5.07 i 5.52 ujutru po srednje evropskom vremenu, dvogledom pogledaju u nebo i pokušaju da vide ovaj asteroid. Priliku da vide ovako nešto imaće svi stanovnici Evrope, Afrike i Severne Amerike.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u