Društvo

NOVI ZAKON O ISLAMU: Zabranjeno finansiranje iz inostranstva

Objavljeno: 26.02.2015 | 09:55Izvor: Kurir

Novi zakon naišao je na žestoku kritiku iz Turske, glavnog finansijera brojnih islamskih ustanova u Austriji, gde je ocenjeno da je zakon diskriminišući i da predstavlja korak unazad

BEČ - Austrijski parlament je, nakon višemesečne diskusije, sinoć usvojio novi zakon o islamu koji predstavlja prilagođavanje starog zakona iz 1912. godine novim okolnostima - donosi muslimanima više pravne sigurnosti i ujedno zabranjuje finansiranje verskih udruženja i njihovih rukovodilaca iz inostranstva.

Novi zakon naišao je na žestoku kritiku iz Turske, glavnog finansijera brojnih islamskih ustanova u Austriji, pa je šef turske verske ustanove "Dijanet" Mehmet Germec ocenio da je zakon diskriminišući i da predstavlja korak unazad.

On je, u izjavi austrijskom državnom radiju ORF kazao da je usvajanje novog zakona velika greška, koji će Austriju vratiti jedan vek unazad, kada je reč o slobodi vera.

Zakon, prema njegovim rečima, ugrožava jedinstvo muslimana i njihovo postojanje, a meta kritike je zabrana finansiranja iz inostranstva oko 60 od ukupno 300 imama u Austriji.

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) rekao je da je više zemalja, među kojima su Nemačka, Francuska i Švajcarska pokazalo interesovanje za novim zakon u Austriji.

U Austriji živi oko 570.000 građana islamske veroispovesti.

Novi zakon predviđa, između ostalog, uspostavljanje islamsko-teoloških studija, jasno se ističe da muslimani moraju da poštuju domaće zakonodavstvo i da je neophodan pozitivan osnovni stav prema društvu i državi.

Novi zakon jasno kaže da svi verski predstavnici, koji su finansirani iz inostranstva, mogu da obavljaju funkciju najduže godinu dana od stupanja zakona na snagu. Udruženja koja krše taj deo zakona biće do 31. marta iduće godine ugašena.

Islamske verske organizacije su, prema novom zakonu, dužne da funkcionere, kao što su imami, razreše dužnosti, ako budu kažnjeni saviše od godinu dana pritvora.

To važi i za one koji ugrožavaju javnu bezbednost, red, zdravlje, moral ili zakon i slobode drugih.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u