Društvo

NIŠTA BEZ JEZIKA: Stranci u Austriji moraju da nauče nemački!

Objavljeno: 25.03.2015 | 09:10Izvor: Kurir

Cilj vlade je, kako je naglašeno, da đaci dovoljno znaju nemački i da tek onda mogu ući u redovan školski sistem

BEČ - Stranci u Austriji su bili jedna od tema jučerašnjeg i prekjučerašnjeg sastanka (23/24. mart) austrijske savezne vlade u Kremsu u Donjoj Austriji.

Po pitanju integracije stranaca u Austriji nije bilo većih trzavica između koalicionih parnera u vladi, socijaldemokrata (SPÖ) i narodnjaka (ÖVP). Kancelar Verner Fajman (Werner Faymann), vicekancelar Rajnhold Miterlener (Reinhold Mitterlehner) i ostali učesnici sastanka složili su se da je obrazovanje ključna stvar za budućnost društva, kao i da je znanje nemačkog uslov bez kojeg se ne može u Austriji.

Država će zato ubuduće još jače forsirati učenje nemačkog. Vlada je odlučna u nastojanju da deca nauče solidno nemački u "pripremnom" periodu, pre polaska u osnovnu školu, tako da mogu bez problema da prate nastavu od prvog razreda.

Cilj vlade je, kako je naglašeno, da đaci imaju dovoljno znanje nemačkog, te da tek onda mogu ući u redovan školski sistem.

Vlada je shvatila da svi stanovnici moraju biti upoznati sa "zajedničkim društveno-političkim imeniteljem", obaveznim za sve ljude u državi. Reč je o zajedničkim vrednostima i principima na kojima počiva Republika Austrija (demokratija, ustavnost, vladavina prava, ravnopravnost, poštovanje ljudskih prava itd.).

Zbog toga će političko obrazovanje biti obavezan sadržaj od šestog razreda osnovne škole, kao neizostavni deo predmeta Istorija i Nauka o društvu/Političko obrazovanje. Škole, koje će dobiti veću autonomiju u planiranju i izvođenju nastave, moći će samostalno dodatno da poučavaju, kako nemački jezik, tako i političko obrazovanje, prema procenjenim potrebama.

Stanovništvu sa imigracionom pozadinom se vlada obratila i najavom da će do ove jeseni uvesti Zakon o priznavanju (Anerkennungsgesetz) stranih diploma. Ova problematika dosad nije bila u Austriji rešavana ni jedinstveno niti usaglašeno. Najavljuje se jasniji i mnogo jednostavniji postupak, bez obzira o kakvoj vrsti školovanja i kvalifikavcija je reč.

 

Miterlener: Naučnike ćemo osloboditi dela poreza

"Ne želimo odliv mozgova nego priliv mozgova", rekao je juče u Kremsu vicekancelar i savezni ministar privrede i nauke Rajnhold Miterlener (Reinhold Mitterlehner, ÖVP). Država koja nema mnogo prirodnih resursa mora da svoju budućnost bazira na znanju, dodao je Miterlener i najavio da će strani naučnici koji se dosele u Austriju imati novu, dodatnu poresku olakšicu za useljenje. Po njoj će do 30 odsto godišnjih primanja naučnika biti oslobođeno poreza.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u