Društvo

Nije bilo izrasline, a imala je rak dojki, neočekivane simptome je ignorisala

Objavljeno: 25.10.2016 | 08:34Izvor: 24sata.rs

Žena iz Velike Britanije je u svojoj ispovesti rešila da ostalim ženama otkrije da rak dojke ne mora uvek da se iskaže u vidu izrasline na grudima.

Kada je Ket Balaporija (50) pre četiri godine izlazila iz kade, ispred ogledala je uvidela da je sa njenim telom nešto drugačije. Njena desna dojka bila je veća i teža od leve.

– Nije me bolela, samo je bila teška. Izgledalo je kao da je neko napumpao vazduhom. Mislila sam da je to zbog hormona ili promene koje nastaju pre menopauze i više nisam razmišljala o tome – rekla je Ket koja sa suprugom živi u Velvin Garden Sitiju u Engleskoj.

Ali, ni posle nekoliko nedelja njena desna dojka se nije vratila na normalnu veličinu, pa je rešila da poseti lekara opšte prakse. Rečeno joj je da u lokalnoj klinici uradi testove i na njeno zaprepašćenje otkriven joj je rak dojke.

– Bila sam u totalnom šoku. Sedela sam otvorenih usta i sve vreme plakala. Nisam mogla da se pomirim sa tim, niti da shvatim ozbiljnost cele stvari. Nisam verovala da je u pitanju rak. Pretpostavljala sam da mora da se pojavi izraslina i nisam znala da i izgled dojke može da ukaže na rak – priseća se Ket.

Ket BalaporijaKet sa suprugom, Foto: Printscreen/Facebook

Balaporija, koja je u to vreme imala 46 godina, redovno je pregledala svoje grudi tražeći izrasline i otkrila je da ima benigne ciste.

Međutim, kao i mnoge žene, nije znala da rak može da se pojavi i bez izraslina na dojci. Postoje različiti simptomi za otkrivanje raka poput težine, debljine u tkivu dojke, preokrenute bradavice, promene na koži ili bilo koje druge promene na dojci.

Ket je morala da ide na mastektomiju, hemoterapiju i radioterapiju. Kaže da je u narednih osam meseci proživljavala pravu agoniju i trudila se da se izbori sa celim problemom.

– To je bilo grozno. Činjenica da sam izgubila svoju ženstvenost i da je moje telo napala strašna bolest je bila prava noćna mora. Takođe, to je uticalo i na moj brak. U braku sam 29 godina, a muž je postao moj staratelj. Osećala sam se bespomoćno kao supruga. Tek sada naš brak ponovo ide ka normali – rekla je ova žena.

Ona je želela da apeluje na sve žene da redovno idu na preglede pošto rak dojke može da se pojavi i bez izrasline na dojkama.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u