Društvo

NAJVEĆA TAJNA ISISA: Odakle džihadistima helikopteri, puške i drugo moćno oružje (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 27.11.2015 | 13:25Izvor: Telegraf.rs

Džihadisti su u svojim borbama mnogim ljudima, nažalost, oduzeli živote, a zemlji koja se protiv njih borila, oružje. Tako je u jednom "susretu" Islamske države i Rusije, Putinovoj vojsci oduzeto nebrojeno sovjetskih pušaka AK-47 - kalašnjikova. Pored pušaka, u posedu džihadista se nalazi nekoliko borbenih aviona i helikoptera koji su pripadali Sovjetskom ratnom vazduhoplovstvu

Od Islamske države strepi ceo svet, jer je ova teroristička organizacija bukvalno nepredvidiva. Iznova smišljaju novo oružje i drugačije načine da izvedu što masovnije pokolje na najrazličitijim delovima planete. Međutim, ono što mnoge interesuje i što sa sigurnošću možemo da znamo je deo borbenog oružja koje su do sada koristili. 

Pre nekoliko meseci, u svim medijima, odjeknula je vest da džihadisti u svojim napadima koriste hemijsko oružje, odnosno bojni otrov iperit. Konkretno, nakon napada na nekoliko sela u pokrajini Alep, uočeno je da lokalno stanovništvo ima opekotine po telu i crvenilo na beonjačama.

Takođe, u njihovu opremu ubraja se i američka puška M16A4 i poluautomatska puška XM15-E2S. Tu je i bacač M79 90mm, koji se koristi za raketnu odbranu. Zatim, džihadisti koriste mitraljez M80 i hrvatsku snajpersku pušku – Elmech.

Foto: Profimedia/Alamy

Foto: Profimedia/Alamy

M16A4 – Prvobitan naziv ove puške je M16, a svi ostali nazivi predstavljaju nadgradnju na istu. Ovo je serija automatskih, jurišnih pušakara, razvijenih krajem prošlog veka u Americi. Trenutno je koriste vojnici SAD, a najkorišćeniji model je M16A2, poznatiji kao Karabin M4.

Foto: Profimedia/Alamy

Foto: Profimedia/Alamy

Džihadisti su u svojim borbama mnogim ljudima, nažalost, oduzeli živote, a zemlji koja se protiv njih borila, oružje. Tako je u jednom “susretu” Islamske države i Rusije, Putinovoj vojsci oduzeto nebrojeno sovjetskih pušaka AK-47 – kalašnjikova. Pored pušaka, u posedu džihadista se nalazinekoliko borbenih aviona i helikoptera koji su pripadali Sovjetskom ratnom vazduhoplovstvu.

Foto: Profimedia/Alamy

Foto: Profimedia/Alamy

Ono što je poznato jeste da Islamska država poseduje i nekoliko američkih crnih helikoptera (U.S. Black Hawk helicopters), a svaki od njih vredi oko 6 miliona dolara. Inače, crni helikopteri su taj naziv dobili 1990. godine, kao simbol i znak upozorenja za vojno zauzimanje Amerike.

Nakon terorističkih napada u Parizu, francuska policija je pronašla magacine terorista koji su biliprepuni municije, nafte i oružja. 

Foto: Profimedia/Zuma Press - News

Foto: Profimedia/Zuma Press – News

Ono što je veoma bitno, kada pričamo o oružju džihadista, jeste da su svi vojnici Islamske države vešti i snalažljivi u prenosu borbenog oružja. Ono se prenosi s jednog kontinenta na drugi izuzetno lako i brzo, što dovodi u problem specijalne jedinice, koje im teško ulaze u trag. Ovo je još jedna od “vrlina” terorističke organizacije koje se ceo svet plaši!

(A. Đ.)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u