Društvo

MOLIO SE ZA SRBIJU: Priča o Novozelanđaninu koji je poginuo u avionu smrti u Ukrajini

Objavljeno: 23.07.2014 | 20:00Izvor: Blic

Molim vas, molite se za Srbiju, jer poplave ruše sve pred sobom. Blagoslov za moje prijatelje - objavio je na svom fejsbuk profilu Robert Ilaj ovog maja.

Novozelanđanin Robert Ilaj (29), momak koji je voleo Srbiju, teško je podnosio period katastrofalnih poplava ovog maja i sve vreme je slao reči podrške prijateljima u Novoj Pazovi.

Upravo u tom gradu je i proveo poslednje dane života. Povratak kući na Novi Zeland prekinut je obaranjem malezijskog „boinga 777“ u Ukrajini.

- Dolazim sledeće godine. Obećavam. Povešću i porodicu! - poslednje su reči koje je uputio svojim prijateljima iz Srbije pre nego što se uputio ka Amsterdamu.

Tamo ga je čekao let koji je značio njegov kraj.

Dok je boravio u Novoj Pazovi, često je pominjao kako ga brine što let ima upravo preko Ukrajine.

- Kao da je nešto predosećao - tužno priča Momir Popović, koji je bio njegov domaćin i, pre svega, prijatelj.

Delili su ljubav prema rotvajlerima i prema Srbiji.

Robert se, priča Momir, radovao povratku kući, ali i činjenici da je pronašao još dva rotvajlera za svoju odgajivačnicu, i to upravo u Srbiji. Obećao je da će se javiti porukom kada sleti u Kuala Lumpur, ali koliko god su njegovi prijatelji grčevito stezali svoje mobilne telefone u nadi da se nije ukrcao, poruke nisu stizale.

- Evo nas. Poslednji dan u Evropi. Moj let je sutra u 12. Toliko se radujem da vidim moje momke i Šarlin. Ovo je bilo dugo, dugo putovanje - poslednji je fejsbuk status Roberta Ilaja.

Njegova porodica izrazila je zahvalnost domaćinima u Novoj Pazovi i teši ih činjenica da je poslednje dane proveo onako kako je želeo u zemlji za koju je tvrdio da je satkana od bezuslovne ljubavi.

Život prestaje kada odeš iz Srbije

- Govorio je da život prestaje onog trenutka kada izađeš iz Srbije, da nigde nije kao ovde - priča Veljko Krnojelac, zaposlen u kafiću u Novoj Pazovi u koji je Robert Ilaj dolazio svako jutro na kafu.

Ni on, kao ni svi Pazovčani koji su ga upoznali, ne može da se oporavi od šoka. Svi se slažu da je bio draga osoba, koja je pre svega mnogo volela ljude.

- Obećao mi je da će doći i sledeće godine. Bio je predivan čovek, pun života. Nije mogao da veruje da u svakoj kući u Srbiji u koju uđe mora da jede. Poslednju noć pred put smo izašli i rekao je da mu je to bila najbolji provod u životu - kaže Veljko, pokazujući nam poruku koju mu je Robert poslao pre ulaska u avion smrti.

U njoj je naveo da nigde na svetu nije kao u Srbiji.

- Govorio je kako će se preseliti ovde. Ovo je drugi put da je bio moj gost u Srbiji i sada mi je teško da radim sa rotvajlerima, jer me sve podseća na njega - priča Momir Popović iz Nove Pazove, kod kojeg je Robert bio gost deset dana.

Prve godine je došao zbog ljubavi prema psima, druge zbog ljubavi prema ljudima i Srbiji.

Govorio je: "Želim da živim u Srbiji"

Bil Peterson

- Bile, volim taj narod. Oni u sebi imaju ljudskost koja se izgubila. Nemaju mnogo, ali ono što imaju podeliće sa tobom - ovim rečima je Robert Ilaj (29), koji je poginuo u malezijskom „boingu 777“ koji je protekle nedelje oboren iznad Ukrajine, ubeđivao svog mentora Bila Petersona (62) da krene sa njim i upozna naš narod.

Robert je u avion smrti ušao pošto je nakon boravka u Novoj Pazovi, kod porodice Popović, otputovao u Amsterdam. U Srbiji je boravio po drugi put, a protekle godine je došao u potrazi za najboljim jedinkama rotvajlera.

- Uverio sam se da je sve što je rekao istina. Odavno smo izgubili tu vrstu ljudskosti koju Srbi još uvek imaju. Prihvatili su nas kao svoje najrođenije. Nestvaran narod - počinje ispovest za „Blic” Bil Peterson, koji se tog kobnog dana ukrcao na drugi avion i izbegao smrt.

O svom prijatelju govori samo najlepše, a kako navodi, spojila ih je ljubav prema psima. U ponedeljak će u Robovu čast biti održana misa u crkvi, ali nije poznato kada će biti sahranjen jer se ne zna kada će telo biti identifikovano i preneto na Novi Zeland.

- Pričao je da želi da dođe u Srbiju sa porodicom. Imao je suprugu i dvogodišnjeg i četvorogodišnjeg sina. Govorio mi je „Bile, ja želim da živim ovde”. Iz tog razloga, a i zbog divnih ljudi, ja ću doći u Srbiju i sledeće godine - kaže Peterson za „Blic“.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u