Društvo

MISTERIOZNA ZVER IZ EKSMURA: Evo dokaza da legendarno čudovište koje luta šumama Engleske postoji

Objavljeno: 22.09.2014 | 00:44Izvor: Telegraf.rs

Već decenijama ova zver kolje domaće i divlje životinje po seoskim predelima Devona i Somerseta, i uspešno izbegava svaku hajku. Mnogi ne veruju da postoji, iako je objašnjenje fenomena tu na dohvat ruke. Sada je pred vama video snimak ove mašine za ubijanje

Ako se ikada zateknete u šumama i poljima Eksmura u Devonu i Somersetu u Velikoj Britaniji, predlažemo da koračate sa povećanom dozom opreza, da načuljite uši i da obratite pažnju na svaki zvuk i svaki pokret: možda ste lovina legendarne zveri koja od sedamdesetih godina prošlog veka tumara ovim prostorom.

Zver iz Eksmura je postala zloglasna kada je jedan seljak 1983. godine prijavio da je izgubio preko sto ovaca za samo tri meseca, te pronašao njihove lešine nasilno preklanih vratova.

Životinja je opisana kao velika, crne ili crno-sive boje, dužine između jednog i dva metra od nosa do repa, veoma niska, sa mogućnošću da preskoči visoku ogradu, i sudeći pod onome što su govorili ljudi koji su je navodno videli, može bitipanter ili puma koja je puštena tokom šezdesetih i sedamdesetih, kada je donesen zakon koji je zabranio njihovo držanje van zoo vrtova.

Crni jaguar u zoo vrtu. Foto-ilustracija: Wikipedia Commons/Cburnett

Crni jaguar u zoo vrtu. Foto-ilustracija: Wikipedia Commons/Cburnett

Međutim, pošto je njihov životni vek oko 15 godina ovo je sada malo verovatno. Ipak, zna se da su mnoge ovakve životinje završile u divljini, i nije nemoguće da su se neke od njih skupile u čopor.

Jedan devonski seljak je 2006. godine pronašao lobanju za koju je Britansko udruženje velikih mačaka tvrdilo da je lobanja pume, ali je ministarstvo zaštite životne sredine, hrane i seoskih pitanja izjavilo da sumnja da postoje velike mačke na slobodi u Engleskoj.

Mladunče snežnog leoparda. Foto-ilustracija: AP/Tanjug

Mladunče snežnog leoparda. Foto-ilustracija: AP/Tanjug

Ovo međutim nije razuverilo kriptozoologe koji veruju da možda postoji i više od jedne takve zveri na slobodi; da su državne službe podeljene po ovom pitanjunajbolje govori činjenica da lokalna policija snažno veruje da ona postoji, a čak su i britanski marinci bili angažovani na njenom hvatanju.

Fotografisana je nekoliko puta. Međutim, sada je pred vama dokumentarac u kome ćete pronaći i snimak čoveka koji ga je svojim očima video i imao tu sreću da sa sobom nosi kameru.

Da li ste i dalje skeptični? Pogledajte video!


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u