Društvo

MISTERIJA LAZAREVOG SINDROMA: Ljudi se dižu se iz mrtvih, a nauka nema objašnjenje

Objavljeno: 01.09.2014 | 14:43Izvor: Telegraf.rs

Lazarev sindrom je fenomen koji ukazuje na spontano vraćanje cirkulacije, čemu je obavezno prethodila bezuspešna reanimacija

Dr Sandip Džauhar (40), kardiolog, objavio je knjigu “Američki lekar izgubio iluzije”, u kojoj opisuje pacijenta sa koronarnog odeljenja koji se “vratio iz mrtvih”.

Pacijent Ričardson je bio na samrti i bilo je evidentno da da se njegvo telo predalo. Rađena mu je reanimacija, , elektrošokovi, kompresija grudnog koša.

Nakon četiri doze adrenalina od po miligram, doza se povećavala postepeno, prvo na pet, a potom i na deset miligrama, ali njegov puls se nije vraćao.

Nakon kardiopulmonalne reanimacije, dr Džauhar zatražio je da se pacijent poveže sa ultrazvučnim aparatom za snimanje srca.

- Srce mu je stalo, krvni ugrušci su ispunili srčane komore. U prostoriji je bila tišina, a ja sam proglasuo pacijenta mrtvim - opisao je doktor u svojoj knjizi.

Nakon proglašene smrti pacijent je oživeo. Sam, bez pomoći ikakvog aparata. Reč je o fenomenu Lazarov sindrom, koji ukazuje na spontano vraćanje cirkulacije, čemu je obavezno prethodila bezuspešna reanimacija.

Do sada je zvanično zabeleženo oko 40 slučajeva Lazarovog sindroma, koji je naziv dobio po Lazaru iz Vitinije kojeg je Isus Hrist oživeo.

Većina pacijenata kod kojih se sindrom pojavio je živela veoma karatko. Ričardson je do svoje druge smrti živeo oko 5 minuta. Ipak, 8 pacijenata je otpušteno iz bolnice bez ikakvog oštećenja i uz očuvane neurološke funkcije.

Lazarov sindrom i danas predstavlja veliku zagonetku, a mnogi stručnjaci smatraju da do njega dolazi zahvaljujući reanimaciji, jer se njenim prekidom navodno povećava pritisak u grudnoj šupljini, što omogućava krvi da se vrati u srce.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u