Društvo

Misica Marija i njena sestra Sofija brutalno su ubijene: U najopasnijoj zemlji za žene na svetu, na svakih 16 sati jedna nastrada, a kazne nema (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 14.05.2017 | 21:00Izvor: Telegraf.rs

Tela Marije i njene sestre Sofije su pronađena u plitkim grobovima na obali reke Santa Barbara i to nakon jednonedeljne potrage

Honduras važi za jednu od najopasnijih zemalja na svetu, jer ima najveću stopu ubistava. Ova centralno američka država pogođena je ratovima, ima i veliki broj kriminalnih bandi, a tu je invazijamekičkih narko kartela. Od 2012. godine dnevno se dogodi 20 samoubistava, a od 2011. do 2015. godine stopa ubistava se povećala za 30%. Nažalost najveći broj žrtva u ovoj zemlji su žene, a Centar za ženska prava kaže da jedna žena bude ubijena na svakih 16 sati. Samim tim je ovaj zemlja stekla epitet države sa najvećom stopom femicida na svetu.Godine 2014. devojka po imenu Hose Marija Alvarado (19) postala je svetski poznata kada je osvojila krunu i postala Mis Hondurasa. Trebala je da se takmiči na izboru za Mis sveta u Londonu, ali njeni glamoruzni snovi se nikada nisu ostvarili.

Samo nekoliko dana pre takmičenja Marija i njena sestra Sofija (23) brutalno su ubijene. Njihova tela su pronađena u plitkim grobovima na obali reke Santa Barbara i to nakon jednonedeljne potrage. Njihova sahrana je emitovana širom sveta, a ceremoniji je prisustvovalo na hiljade ljudi.

Međutim njihova majka je znala gorku istinu: jedini razlog zašto je ovaj slučaj sa njenim ćerkama neobičan jeste taj što su pažnju obratili i mediji i policija, piše abcnews.go.com.

– Ovde u Hondurasu žene ništa ne vrede – kaže ona.

Majka smatra da je jedini razlog zašto su tela njenih ćerki pronađena jeste taj što je Marija bila poznata. U suprotnom i dalje bi tragala za odgovorima.

U noći kada je ubijena, Marija je bila na rođendanu Plutarka Ruiza (32) dečka svoje sestre. On je poznat kao opasan čovek u Santa Barbari. Te noći je nakon ljubomornog ispada ubio svoju devojku Sofiju, a onda i njenu sestru Mariju koja je pokušala da pobegne.

Foto: Profimedia/AFP

Foto: Profimedia/AFP

– Upucao ju je u leđa. Sve se to dogodilo zbog njegovog mačizma -rekla je majka.

Rodno nasilje nije novitet u ovoj zemlji gde postoji čitava “kultura” mačo bandi i gde se moć jednog čoveka meri njegovim pištoljem. Vlada nije u stanju da stane na put talasu kriminala koji se vezuje za drogu, a u takvoj kulturi žene služe za jednokratnu upotrebu, poručuje aktivista Nesa Medina.

Pored velikog broja ubistava žena, tu su i brojna silovanja, zlostavljanja i nasilja u porodici, a velika većina nikada nije kažnjena. Godine 2014. UN je istakao da je čak 95% seksualnog nasilja i femicida u Hondurasu neistraženo, piše abcnews.go.com.

Tela Marije i Sofije su pronađena posle jednonedeljne potrage, a njihova najstarija sestra Kori je bila prisutna kada su tela pronađena. Policija je uhapsila Ruiza i optužila ga za ubistvo, ali i posle više od dve godine njemu se još nije sudilo i još uvek trvdi da je nevin.

Marija je postala nacionalni simbol za kulturu širenja femicida, a njena majka i sestra žive u strahu zbog osvete ubice. One se nadaju da će jednog dana dobiti azil u SAD. Ovo nasilje je dovelo do toga da veliki broj žena i dece pokrene prema južnoj američkoj granici, a UN to naziva “nevidljivom izbegličkom krizom”.

Žene često najbrutalnije nasilje trpe u sopstvenom domu. Hajdi Hernandez (30), majka petoro dece, još uvek se seća kako ju je muž napao mačetom i ozbiljno povredio. Njena najstarija ćerka je bila svedok kada je otac njenoj majci odsekao noge.

Prošle je više od godinu dana od napada, ali Hajdi ne želi da se preda. Naučila je da hoda uz pomoć proteza, ima dobar posao i može da izdržava decu, a u slobodno vreme igra košarku u muškom timu osoba sa invaliditetom.

Zbog rastućeg broja zločina ovog tipa formirana je ženska jedinica pri ministarstvu u glavnom gradu. Ali ipak, kada je “Najtlajn” tim otišao na teren mali broj žena im se obratio za pomoć.

Mnoge žene se plaše da prijave bilo kakvo nasilje, jer bi to značilo kao da su potpisale smrtnu presudu. Vlada ove zemlje nije u stanju da ženama žrtvama nasilja obezbedi sklonište i sigurne kuće.

Jedna žena je priznala da ju je silovao moćan čovek u njenom malom gradu, piše abcnews.go.com.

– Ostavili su mi poruku da ako progovorim da će mi kidnapovati ćerku i silovati je, ubiti sina i ostaviti mi njegovu glavu ispred kuće na tacni – rekla je ona.

Bila je prestravljena i nije ništa rekla porodici, pa čak ni kada je shvatila da je zatrudnela sa svojim silovateljem. Umesto da svedoči protiv tog čoveka, ova žena planira da sa svojom porodicom napusti zemlju.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Porodica se trenutno krije u skloništu organizacije za dobrotvorne svrhe, a želeli bi da jednog dana odu u Ameriku.

Međutim, administracija Donalda Trampa je smanjila broj izbeglica koje prima u SAD, a među njima su i žene iz Hondurasa koje treže azil.

Aktivistkinja Nesa Medina se nada će jednog dana doći do promena u njenoj zemlji. Kaže da još uvek oseća nadu, jer bi u suprotnom bilo besmisleno sve ono što trenutno radi da poboljša položaj žena i da ih zaštiti.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u