Društvo

MEDICINSKO ČUDO Beba preživela operaciju od 15 sati bez otkucaja srca

Objavljeno: 29.08.2016 | 22:55Izvor: Blic

Neverovatna borba za život Nejtana Bajrna, devetomesečne bebe iz Škotske, ravna je medicinskom čudu, pošto su mu lekari zaustavili srce na gotovo 15 sati, koliko je trajala opercaija njegove rupe na srcu.

 

Naime, Nejtan Bajrn, rođen je sa rupom u srcu, a bez veoma složene operacije, lekari su dali šanse da će živeti ne duže od 6 meseci. Dijagnostifikovana mu je retka bolest  koja dovodi do sužavanja plućne arterije. Svaki put kada bi doktori pokušali da dečaka od tada 3,5 meseca skinu sa mašine za održavanje u životu, njegova pluća i srca bi prestali da rade.

Ni to nije bila prepreka u njegovoj borbi. Pre teške operacije, kako bi se njegovi organi oporavili, lekari su čak priključili Nejtana na mašinu kroz koju je cirkulisala i menjala se njegova krv. Odojče je u nekomtrenutku 10 dana gladovalo zbog infekcije creva, koje je pretilo da se rasprsne, a javili su se i ugrušci krvi u njgevom u mozgu, zbog kojih je trpeo bezbrojne epi-napade, koj bi trajali od četiri do 45 minuta.

Na kraju roditeljima su predložili veoma složenu operaciju, koja bi zaustavila rad srca tokom intervencije, ne duže od 7 sati. Toliko je bio bolestan, da su roditeljima lekari savetovali da ostanu u bolnicu, plašeći se da neće izdržati operaciju. Došlo je do komplikacija, zbog čega je mališan ostao u sali sa zaustavljenim radom srca čak 15 sati.

Na sreću roditelja Lesli Kondi i Dejvis Bajrn, Nejtan je pregurao sve, a osoblje bolnice prozvalo ga je čudom od deteta. Nijedna od bitki, pa čak ni prizor svog mezimca, prikačenog na hiljade cevi i aparata, nije obehrabrilo njegovu majku Lesli da se njen dečak neće oporaviti.

- Kada ga pogledate, nikada ne biste pomislili šta je sve prošao. On je toliko pun energije i ne prestaje da se smeje. neverovatno je da i dalje radi to, posle svega što s desilo. Nikada mi je palo na pamet da neće izaći živ sa operacionog stola. Verovatno je trebalo, ali mi je samo bilo u glavi "Oni mogu da mu poprave srce" - rekla je Lesli za "Dejli rekord".

Čak tri meseca je trajao oporavak mališana, a čak prvih sedam dana od operacije, bio mu je otvoren grudni koš, koliko je srce bilo otečeno.

- Šest ili sedam nedelja nisamo videli kraja svemu. Samo je jednog jutra izgledao drugačije. Imao je i dalje disaljku prikačenu za usta, ali je pokušao je da se osmehne. Tada sam znala da će izaći. - priseća se majka Lesli.

Porodici je veoma pomogla i humanitarna organizacija Glazgov dečije bolnice, koja je sakupila 10 hiljada funti za Nejtana i obezbedila roditeljima krevete kako bi mogli sve vreme da budu uz njega.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u