Društvo

Ledeni breg veličine šest Menhetna odlomio se od Antarktika

Objavljeno: 24.04.2014 | 10:20Izvor: Blic

Naučnici prate kretanje jednog od najvećih poznatih ledenih bregova, veličine kao šest Menhetna, koji se odlomio od antarktičkog glečera i uputio u otvoreno more, preneo je “Hafington post”.

Naučnica američke svemirske agencije NASA Keli Brant izjavila je juče da je ledeni breg površine 660 kvadratnih kilometara, a debljine 500 metara.

-Nazvan B31, ledeni breg odvojio se od glečera Pajn Ajland prošlog novembra. Dovoljno je velik da zahteva nadgledanje - izjavila je Brant za “Hafington post”.

Ona je dodala da američke državne organizacije nadgledaju desetine ledenih bregova. B31 trenutno nije u području u kojem često prolaze brodovi. Ledeni breg trenutno se kreće kroz Južni okean.

-Tamo nema mnogo brodova. Nismo posebno zabrinuti zbog brodskih linija. Znamo gde se nalaze svi veliki bregovi – istakla je Brant.

Naučnici su, kako navodi “Hafington post”, posebno zainteresovani za B31 ne samo zbog njegove veličine,već i zato što se odvojio od neočekivane lokacije.

Pukotina na glečeru koja je izdvojila ovaj ledeni breg prvi put je primećena 2011. Glečer Pajn Ajland proučavan je temeljno u protekle dve decenije zbog brzog topljenja leda. Naučnici kažu da je B31 plutao širom zaliva Pajn Ajlend, zaliv Amundenskog mora, te da će ga uskoro verovatno poneti struje Južnog okeana.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u