Društvo

Kako je nastala najtragičnija fotografija napada na Ameriku 11. septembra

Objavljeno: 11.09.2016 | 21:02Izvor: 24sata.rs

Svet nikad nije bio isti nakon terorističkih napada, a posledice su osetili gotovo svi ljudi na Zemlji.

Dan 11. septembar će ostati upamćen po jednom od najgorih terorističkih napada u ljudskoj istoriji. Napad avionima na Svetski trgovinski centar u Njujorku u kojem je živote izgubilo više od 3.000 ljudi. Sva dela o tom danu obeležile su fotografije aviona, tornjeva i ruševina.

Ali jedna fotografija je drugačija.

"Čovek u padu" je fotografija autora Ričarda Drjua i pokazuje čoveka dok pada, a u pozadini se nalazi bezlična čelična fasada tornjeva Svetskog trgovinskog centra u Njujorku.

Fotografije njegovog pada ubrzo su pale u zaborav, a najviše zbog pritiska javnosti. Svaki medij, koji je objavio fotografije pada, odmah se našao na udaru kritika zbog surovosti u objavljivanju poslednjih trenutaka jednog čoveka.

Identitet osobe čija smrt je ovekovečena objektivom fotografa Associated Pressa, nikad nije potvrđen. Pretpostavlja se da je gotovo 200 osoba skočilo u sigurnu smrt kako bi izbegli još goru smrt u plamenu tornjeva. Nakon što su tornjevi pali, hiljade tela našlo se pod tonama čelika i betona što je dodatno otežalo identifikaciju žrtava.

11.septembar11.septembar, Foto: profimedia

U dve različite istrage, spekulisalo se o različitim identitetima skakača. Prvo je reporter kanadskog "The Globe and Mail" Piter Čejni zaključio da je na fotografiji Norberto Hernandez, kuvar u restoranu "Windows on the World" koji se nalazio na vrhu severnog tornja blizanca. Čak i neki članovi Hernandezove porodice bili su ubeđeni da je reč o Norbertu. Detaljnijim pregledanjem ostalih fotografija ipak su zaključili da njihov rođak nije čovek na slici.

U drugoj istrazi časopisa Esquire, reporter Tom Džanod, došao je do zaključka da je možda reč o Džonatanu Brajliju. Tada 43-godišnji Brajli radio je kao zvučni tehničar u "Windows on the World". Postoji teorija da je, ako je stvarno reč o Brajliju, on slučajno pao iz restorana. Naime, Brajli je bio astmatičar i znao je da se nalazi u životnoj opasnosti kada je dim počeo da ulazi u restoran.

Šef "Windows on the World" Majkl Lomonako rekao je da postoji realna mogućnost da je reč o Brajliju. Na jednoj od fotografija ispod košulje vidi se narandžasta majica kakvu je ona često nosio. Starija sestra Gvendolin takođe misli da je na fotografiji Džonatan.

- Kada sam prvi put videla fotografiju i videla visokog i mršavog muškarca, rekla sam sama sebi: "Da ne znam bolje, mislila bih da je na slici Džonatan"- ispričala je novinarima davne 2003. godine.

Identitet osobe na fotografiji nikada neće biti sa sigurnošću utvrđen, ali ostaće zabeležen u istoriji kao najeklatantniji pokazatelj ljudske nemoći pred bezumljem terorizma.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u