Društvo

Kada je nastao seks?

Objavljeno: 20.10.2014 | 14:00Izvor: B92

Dve oklopljene ribe koje su bile u vodama jezera u Škotskoj bile su prva stvorenja koja su imala seks, pre oko 385 miliona godina, piše "Independent".

Ovaj drevni par imao je seks po strani kako bi se osigurao da će mužijak moći da manevriše svojim polnim organom i dovede ga u pravi položaj. 

Naučnici su pratili istoriju seksualnih odnosa kičmenjaka sve do vrste poznate kao Microbrachius dicki. Microbrachius znači “male ruke” i odnosi se na genitalne udove koji su “zaključavali” mušku i žensku ribu zajedno tokom parenja. 

Plakoderm dugačak 7.6 centimetara (praistorijska riba) je rani predak ljudi koji su živeli milionima godina pre nego što su peraja evoluirala u noge. 

“Microbrachius znači mali udovi, ali naučnici su vekovima zbunjeni njima jer ne znaju čemu su služile. Rešili smo ovu veliku misteriju i sada znamo da su služile za parenje i omogućavale da mužijak postavi svoj polni organ u područje ženskih genitalija. Polni odnos se odvijao po strani jer su ribe tako mogle da se postave u idealan položaj za seksualni čin”, izjavio je vođa istraživanja profesor Džon ong sa Flinders univerziteta u Australiji. 

Istraživanje objavljeno u žurnalu “Nature” implicira da je spoljno oplođenje evoluiralo iz internih oplođenja uključujući seksualni odnos, a ne suprotno. Većina riba danas oplođuje jaja van svojih tela.

Ovo otkriće takođe naglašava značaj koji su plakodermi imali u evoluciji kičmenjaka. 

“Nekada se mislilo da su plakodermi slepa ulice bez ikakvih živih rođaka, ali nedavne studije pokazuju da je naša evolucija duboko ukorenjena u njima i da su mnoge stvari koje su svojstvene ljudima započele sa ovom grupom riba. A sada smo otkrili da su nam plakodermi podarili i intimni čin seksualnog odnosa”, tvrdi Lang.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u