Društvo

JEZIVE PRETNJE ISISA: Srbijo, gorećeš i ti u plamenu rata!

Objavljeno: 26.11.2015 | 15:09Izvor: Kurir

Naša zemlja direktno označena kao meta i članica „đavolske koalicije“, muslimani pozvani da ubijaju „nevernike“, a džihadisti najavljuju reke krvi na ulicama

BEOGRAD - Komanda Islamske države direktno je označila Srbiju kao metu napada! Naime, u najnovijoj video-poruci koja kruži internetom ISIS je zapretio da će mnoge zemlje, među kojima i našu, „spaliti plamen rata“, dok je njegova podružnica u Bosni pozvala na nova ubijanja „nevernika“!

Srbija je u ovom snimku svrstana među članice „đavolske koalicije“ i istaknuta je njena zastava, zajedno sa još 59 zemalja.

Džihadisti su u prvi plan stavili SAD i njene najbliže saradnike, ali je pretnja upućena svima za koje se smatra da su protivnici Islamske države.

- Ameriko, tvrdiš da imaš najjaču vojsku koju je svet ikada poznavao. Možda imaš brojnu i dobro naoružanu armiju, ali tvojim vojnicima nedostaje odlučnosti i volje, još se sećajući bolnih poraza u Avganistanu i Iraku...

Tvoja brojnost će samo pojačati odlučnost i volju naših ratnika. Ti i tvoji đavolski saveznici samo dođite, mi imamo najjačeg saveznika! To je Alah - poručili su islamisti u video-snimku..

Takođe, oglasio se portal Islamske države u BiH Vijesti umeta, koji je i ranije pozivao na ubistva vojnika, što se svega nekoliko dana kasnije, nažalost, i desilo. Ovog puta s ovog portala tvrde da na ovim prostorima pravo krvoproliće tek sledi!
- Upozoravali smo vas da će Evropom teći krv. Ubijena su dva prljava vojnika, koji su se borili za nacionalizam i branili državu i vladu, koja im nikakvo dobro nije donela. Jedan je Srbin, pravi nevernik, a drugi Bošnjak, otpadnik od vere. Ovo je tek početak, Bosno, ovo je tek početak, o Evropo, ovo je tek početak prolivanja vaše prljave krvi, koja će teći vašim prljavim ulicama sve dok se zastava tevhida ne zavijori širom cele Evrope i šire - stoji u poruci na Vijestima umeta.

Istovremeno, s ovog portala, iza koga stoji izvesni radikalni islamista Nedžad Balkan poreklom iz Tutina, otvoreno su pozvali na nova ubijanja.
- Krenite, braćo, oni su slabi i jadni, pouzdajte se u Alaha i krenite Alahovom blagodati. Ubijajte njihove tagutske prljave vojnike gde god možete, ne dajte im mira, neka njihova prljava krv teče ulicama Bosne i Evrope - poručuju džihadisti.

Vojni analitičar Aleksandar Radić upozorava da postoji opasnost od terorizma u Srbiji.
- Mi smo s druge strane linije fronta u ovoj borbi. Vrlo je neugodno to što naši političari tvrde da smo bezbedni i da opasnosti od terorističkog napada nema. Nad ovom situacijom niko nema potpunu kontrolu, pa ni srpske bezbednosne službe - kaže Radić.

Opasne pretnje

Kriminolog Dobrivoje Radovanović ističe da ga ne iznenađuju pretnje islamista iz BiH, s obzirom na to da nas posmatraju kao najvećeg neprijatelja.
- Naravno da teroristički napadi prete Srbiji. Pa nema zemlje u Evropi u kojoj nema pretnje od odmazde džihadista. Ipak, prilično sam iznenađen činjenicom da smo se našli i na meti Islamske države. Međutim, imam poverenja u naše službe bezbednosti - rekao je Radovanović.

 

 

UPORIŠTA ISLAMISTA U REGIONU

- Srbija: Novi Pazar, Tutin, Kragujevac, Novi Sad, Beograd
- BiH: Gornja Maoča, selo Ošve kod Maglaja, Jezera
- Crna Gora: Rožaje, Plav, Ulcinj, Bijelo Polje
- Kosovo: Južna Mitrovica, Prizren, Gnjilane, Srbica, Glogovac

Bez histerije

Direktor Centra za bezbednosne studije Aleksandar Fatić upozorava da je za Srbiju ovo opasna situacija, kao i za sve druge zemlje.
- Mnogo opasnije bi bilo ako bismo usvojili strategiju kao što je usvojila Francuska - da izvodimo policiju na ulice i unosimo strah kod stanovništva. To onda dovodi do spirale koja bi sigurno prouzrokovala i terorističke napade. Nesporno je da opasnost postoji, ali je mnogo manja ako se ništa ne preduzima. Potrebno je održavati mir i jednu kooperativnu atmosferu prema muslimanima, uključujući i one radikalne - smatra Fatić.

On posebno naglašava da se zastrašivanjem ne može ništa postići jer time oni mogu samo još više da se ozlojede.
- Što manje budemo pravili histeriju i što manje država koristi pretnje, to će biti i manja verovatnoća da dođe do nekih napada. I ako bude nekih provokacija, na te provokacije ne treba odgovarati. Bilo bi opasno da se Srbija sada svrsta u Zapad jer islamski svet Zapad vidi kao svog neprijatelja - kaže Fatić.

Podsećamo, naše bezbednosne službe upozorile su da Srbija nije izuzetak i da među 400.000 migranata koji su prošli kroz našu zemlju ima nekoliko stotina prikrivenih terorista.

Srbija na spisku neprijatelja... Kadar iz najnovije video-poruke Islamske države Srbija na spisku neprijatelja... Kadar iz najnovije video-poruke Islamske države

Akcija SIPA Elma Đusinac (21) privedena u kalesiji po nalogu mup srbije 
UHAPŠENA DŽIHADISTKINJA IZ SRBIJE

Da je pretnja od napada ekstremista u Srbiji realna, pokazuje i otkriće terorističke ćelije u Federaciji Bosne i Hercegovine, koja je razbijena akcijom SIPA, u kojoj je uhapšena srpska državljanka Elma Ðusinac (21) iz Kosovske Mitrovice. Ona je, prema izvorima srpskog MUP, bila kurir Islamske države, a imala je dvostruku ulogu: da izvršava obaveštajne zadatke i da vrbuje druge žene za ISIS.

Osim toga, Elma Ðusinac je navodno i saradnica Nusreta Imamovića, vehabijskog vođe iz Gornje Maoče. Bila je istrenirana za samoubilačke napade, a pretpostavlja se da je planirala da se sa suprugom Enesom Mešićem pridruži džihadistima na Bliskom istoku. 

Kako su prenele agencije, nalog za njeno hapšenje stigao je direktno iz Ministarstva unutrašnjih poslova  Srbije. Ubrzo posle hapšenja Ðusinac je prebačena u Službu za poslove sa strancima.

U toj službi juče je potvrđeno da je uhapšena u Kalesiji zajedno sa suprugom Enesom Mešićem, koji je potom pušten na slobodu. Inače, Mešić je odranije poznat obaveštajnim i sigurnosnim agencijama BiH jer je bio u grupi uhapšenoj 3. septembra prošle godine u policijskoj akciji „Damask“.

Nakon tromesečnog pritvora na slobodu su pušteni svi iz te grupe osim Huseina Bosnića, koji je početkom ovog meseca prvostepenom presudom osuđen na sedam godina zatvora zbog krivičnog dela javnog podsticanja na terorističke aktivnosti.

 


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u