Društvo

IZLEČIO SE OD RAKA KORISTEĆI ULJE OD KANABISA: A onda se karcinom vratio sa još gorim metastazama!

Objavljeno: 28.06.2016 | 16:43Izvor: Kurir

Dejvid Hibit, otac šestogodišnjeg sina, želeo je da živi. Nakon što su mu dali 18 meseci života odlučio je da pokuša s uljem kanabisa. Rak se potpuno povukao. Nažalost vratio se još gori.

Dejvidu su prvo su su rekli da boluje od hemeroida koji su se kasnije ispostavili kao treći stadijum raka creva.

Dijagnoza mu je uspostavljena 2012. nakon čega je prošao kroz seriju hemoterapija, radioterapija i operaciju.

Lekari su mu 2013. nešto pre Božića rekli da se rak povukao, ali samo mesec posle Dejvid je pronašao kvržicu. Ispostavilo se da je reč o raku limfnih žjezda u preponama. Tog puta rekli su mu da ne mogu puno učiniti za njega. Procenili su da ima još 18 meseci. Dejdvid je želio da živi.

Odlučio je na svoju ruku da uzima ulje kanabisa.

"Nakon puno istraživanja odlučio sam se za ulje kanabisa. Prolazio sam kroz hemoterapiju i dolazio sam do tačke gde nisam puno mogao učiniti. Nisam imao energije. Onda sam odlučio prestati s hemoterapijom. Osećao sam kao da me ubija i nisam imao šta izgubiti. Nisam mogao prihvatiti da ću umreti",  ispričao je pre par godina.

Od tada je uzimao isključivo ulje kanabisa koje je plaćao 50 funti po gramu i trajalo mu je oko mesec dana.

"Poprilično te udari, ali ni približno nije strašno kao hemoterapija. Bol je gotovo nestala i čini se da je ulje napravilo posao. Želim ljude osvestiti da postoje i druge opcije",  otkrio je Dejvid tada.

U januaru 2015. testovi su pokazali da se rak potpuno povukao. Otac šestogodišnjeg sina tada je izjavio:

"Osećam se odlično i nadam se da će moja priča pomoći drugim ljudima".

Ali ranije ovog meseca Dejvid je preminuo. Rak se ponovno pojavio u martu ove godine i proširio se na pluća i mozak.

"Dejv nikad ne bi rekao drugima da odustanu od medicinskog lečenja. Bio je vrlo pažljiv i uvek je prvo mislio o drugima, a potom o sebi. Ali ulje kanabisa mu je sigurno pomoglo i očito ima lekovita svojstva. On je pokrenuo grupu podrške i osnovao dobrotvorno društvo za ljude koji se bore s karcinomom. Njegov rad će se nastaviti", ispričala je njegova sestra Alison Hajvard za Dejli Mejl.

Njegova supruga Heder medicinska je sestra i isprva nije bila za njegovo korišćenje kanabisovog ulja jer je ilegalno.

"On je odlučna osoba i puno je istraživao tu temu. Želeo je da živi. Nakon što sam videla promenu na njemu i ja sam se privikla na to", rekla je Heder.

Britanski istraživači skupljaju podatke pacijenata koji se sami leče na ovaj način kako bi stekli širu sliku i uporedili njihova iskustva sa kliničkim istraživanjima.

"U ovom trenutku nema dovoljno dobrih dokaza da kanabinoidi mogu efektivno i sigurno lečiti pacijente obolele od karcinoma", objasnila je dr Ket Arni iz britanskog Istraživačkog centra o raku.

(24sata.hr)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u