Društvo

HRIŠĆANI SE UJEDINJUJU: Papa Fanja i patrijarh Kiril potpisali deklaraciju o verskom jedinstvu!

Objavljeno: 12.02.2016 | 22:58Izvor: Kurir

POČEO ISTORIJSKI PROCES: Sastanak dvojice velikodostojnika na Kubi mnogi su okarakterisali kao antologijski jer se sličan nije dogodio od 1054. godine. U deklaraciji potpisanoj posle susreta koji je trajao oko dva sata, poziva se na mir u Siriji, Iraku i Ukrajini, a Evropa da "zadrži veru u svoje hrišćanske korene"

HAVANA - Istorijski susret poglavara Ruske pravoslavne crkve i Katoličke crkve pape Franje i patrijarha Kirila (69) na Kubi danas je počeo, ni manje ni više, nego sa tri poljupca, koje su dvojica velikodostojnika razmenili još na aerodromu „Hose Marti“ u glavnom gradu Kube Havani.

Takav početak sastanka, o kojem već danima bruji ceo svet jer je prvi takve vrste još od raskola unutar hrišćanske crkve 1054. godine, najavljen je iz Moskve dan pre polaska patrijarha Kirila ka Kubi. Papa Franja i patrijarh Kiril potpisali su večeras u Havani zajedničku deklaraciju o verskom jedinstvu. U deklaraciji potpisanoj posle susreta koji je trajao oko dva sata, poziva se na mir u Siriji, Iraku i Ukrajini, a Evropa da "zadrži veru u svoje hrišćanske korene".
Papa Franja je rekao da su poglavar Ruske pravoslavne crkve ; i on razgovarali "jasno i direktno"i da on "jako ceni njegovu (Kirilovu) želju za jedinstvom".
Sastanak pape i patrijarha Kirila smatra se istorijskim dogadjajem posle skoro hiljadugodišnje podele hrišćanstva na istočnu i zapadnu crkvu. Sastanak je održan na aerodromu u Havani.

"Sastajemo se u pravo vreme i na pravom mestu. Želim još jednom da naglasim da je to božja volja", rekao je Kiril na početku susreta sa papom. Papa Franja je uzvratio "Konačno" i "mi smo braća". Na početku susreta papa Franja i patrijarh Kiril razmenili su poklone koji su duboko simbolični i prate istoriju nekad napetih odnosa izmedju istočne i zapadne crkve, anvele su agencije.

Papa Franja i ruski patrijarh Kiril razmenili su poklone koji imaju duboko simboličko značenje. Papa je patrijarhu Kirilu doneo relikvijar u kojem su mošti Svetog Chirila Aleksandrijskog koji je živeo u 5. veku i koga poštuju i katolička i pravoslavna crkva, prenosi AP. Patrijarh Kiril je papi Franji poklonio malu repliku ikone Bogorodice Kazanske.

Kazanska ikona Majke Božije smatra se jednom od čudotvornih pravoslavnih ikona i veoma je poštovana u Rusiji. Smatra se zaštitnicom ne samo Rusije već čovečanstva, mira i pravde. Ruski patrijarh Kiril i papa Franja sastali su se večeras u Havani, što je prvi susret poglavara dve crkve od raskola 1054. godine.


Spasenje hrišćana

Takođe, istaknuto je da se očekuje da će razgovor dvojice poglavara predstavljati ključan trenutak u prevazilaženju zategnutih odnosa između Istoka i Zapada i da će uspostaviti red između dve crkve, a i doprineti spasenju hrišćanskih vernika širom sveta, posebno u područjima zahvaćenim krvavim ratovima.

Juče je na Kubu prvi, i to u pratnji delegacije od oko 100 ljudi, stigao patrijarh Kiril, kog je na aerodromu dočekao predsednik te ostrvske zemlje Raul Kastro.
- Primite pozdrave od ruskog naroda - pozdravio je patrijarh Kiril okupljene Kubance i zahvalio funkcionerima te zemlje što su omogućili njegov susret s papom Franjom.

Ubrzo potom u Havanu je doputovao i poglavar Rimokatoličke crkve, a mediji su preneli njegove reči iz aviona kojim je dolazio na Kubu.

Dva sata razgovarali

- Rusija i Kina su mi u srcu - rekao je on nakon što su ga novinari upitali da li planira da uskoro ode u Rusku Federaciju i eventualno se sastane s predsednikom te zemlje Vladimirom Putinom.

Dvojica velikodostojnika su ubrzo nakon dolaska u Havanu održali dvosatni sastanak. Iako se još od prvog dana kad je najavljeno da će se njih dvojica sresti govorilo da verovatno neće biti nekih značajnijih zaključaka, taj razgovor ipak se smatra antologijskim. Njih dvojica potpisali su deklaraciju o položaju hrišćana, a u središtu  njihovog razgovora bio je apel o zaustavljanju progona hrišćana i uništavanja njihovih svetinja na Bliskom istoku.

Tokom sastanka patrijarh Kiril je govorio ruski, dok se papa Franja koristio španskim. Zbog toga je među njima posredovao prevodilac, ali su se obojica u nekim momentima služili i engleskim.

Inače, papa je nakon susreta s patrijarhom Kirilom otišao u Meksiko, dok bi poglavar Ruske pravoslavne crkve trebalo da na Kubi ostane još nekoliko dana. Planirano je da se sastane i s  Fidelom Kastrom i održi liturgiju u pravoslavnoj crkvi u Havani, čije je utvrđivanje Rusija podstakla 2008.

O Papa franji
DONEO REVOLUCIJU U VATIKAN

Rođen je kao Horhe Mario Bergoljo 1936.
za papu je izabran 2013.
do izbora za papu je služio kao nadbiskup Buenos Ajresa
smatra se da je doneo revoluciju u Vatikan
jedna od činjenica koja tome ide u prilog je da je o gejevima rekao: „Ko sam ja da im sudim“
mnogi su od njegovog izbora govorili da je on zapravo skriveni komunista
inače je poznat po skromnom životu, a dok je bio nadbiskup, vozio se autobusom
odbijao je sve pogodnosti koje je mogao da uživa, što čini i danas kao poglavar Rimokatoličke crkve

O patrijarhu Kirilu
NAPADAN DA UŽIVA U BOGATSTVU

rođen je kao Vladimir Mihajlovič Gundjajev 1946.
diplomirao je bogosloviji 1965.
patrijarh je od 2009.
često je optuživan da voli da uživa u bogatstvu
novinari Komersanta i Moskovski komsomoleca optužili su ga da je švercovao cigarete
zbog toga su ga nazvali „duvanski mitropolit“
podaci Moskov njuza pokazuju da je taj iznos čak četiri milijarde dolara
kad je 2014. bio u poseti Krimu, napadnut je da je nosio sat od 30.000 dolara

Podela hrišćanstva

Apostolski nuncije Surijani otkriva
NAŠ POGLAVAR IMA STALNU ŽELJU DA POSETI SRBIJU

Apostolski nuncije Svete stolice u Srbiji Lučano Surijani izjavio je da poglavar Rimske katoličke crkve papa Franja ima stalnu želju da poseti Srbiju i nada se da će se to dogoditi. Surijani je u izjavi Tanjugu podsetio da su rimokatoličkog poglavara u posetu zvali predsednik republike Tomislav Nikolić i svojevremeno njegov prethodnik Boris Tadić.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u