Društvo

Glavni lekar u borbi protiv smrtonosne ebole i sam inficiran

Objavljeno: 23.07.2014 | 20:12Izvor: Blic

Kabinet predsednika Sijera Leonea saopštio je da je lekar koji stekao status nacionalnog heroja svojom borbom protiv smrtonosnog virusa ebole i sam inficiran bolešću.

Šeik Umar Kan, 39-godišnji virusolog kog smatraju odgovornim za lečenje više od 100 žrtava ebola virusa i sam je primljen na lečenje u srcu oblasti koja je najteže pogođena epidemijom, u Kailahunu.

 Prema najnovijim podacima Svetske zdravstvene organizacije, virus je do sada ubio više od 600 ljudi širom Gvineje, Liberije i Sijera Leonea.

Ne postoji vakcina, terapija ili lek za ebolu, koja je dosad ubila oko 90 odsto inficiranih.

Stopa smrtnosti najnovijeg talasa trenutno stoji na 60 odsto.

Strah u Sijera Leoneu zbog ebole

Ministarka zdravlja Sijera Leona Mijata Kargbo rekla je da se rasplakala čim je čula vesti o doktoru Kanu.

Lekara je opisala kao nacionalnog heroja i obavezala se da će uraditi "sve što je u njenoj moći da da bi on preživeo".

  Doktor Kan je primljen u odeljenje za ebolu koje vode Lekari bez granica, koje je u izveštajima s lica mesta opisivano kao lokacija koja je "izmakla kontroli".

On nije prvi zdravstveni radnik koji je zaražen tokom poslednjih nekoliko nedelja. Desetine medicinskih sestara jedne od vodećih ustanova u svetu za borbu protiv ebole, u bolnici Kenema, stupilo je štrajk nakon što su umrle njihove tri koleginice.

Lekari su obavezni da nose posebnu zaštitnu odeću

Zasad nije sasvim jasno kako je doktor Kan inficiran. Bolest se prenosi preko telesnih tečnosti kao što su znoj i pljuvačka, a izveštači Rojtersa iz Keneme javljali su da je Kan uvek bio "besprekoran u zaštiti, nosio je specijalno odelo, masku, rukavice i posebnu odeću".

  Ipak, on je novinarima rekao da ga brine mogućnost da i on sam dobije ebolu. 

- Plašim se za svoj život, moram da kažem, jer cenim svoj život - rekao je u jednom nedavnom intervjuu, ne pokazujući pritom nikakve znakove lošeg stanja.

- Zdravstveni radnici su skloni oboljevanju, jer mi smo prvi kojima se obraćaju oni koji su oboleli. Čak i kada nosite svu zaštitnu odeću, izloženi ste riziku - rekao je Kan.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u