Društvo

FOTKA ZBOG KOJE SU NEBESA PLAKALA: Strah u očima ovog dečaka drobi srce i podseća nas na vrednost mira (FOTO)

Objavljeno: 20.05.2017 | 18:29Izvor: Telegraf.rs

Ova fotografija je nastala tokom gašenja Varšavskog geta i deportacije svih Jevreja u koncentracione logore. Na njoj se nalazi jevrejski dečak, ali on može da bude i poljski dečak. Može da bude i srpski dečak. Može da bude bilo koji dečak. Zar je uopšte važno šta je?

Premda su Jevreji u Nemačkoj još od januara 1933. godine i dolaska na vlast nacista na čelu saAdolfom Hitlerom bili suočeni sa strašnim progonima i diskriminacijom, ono što se dešavalo tokomDrugog svetskog rata širom Evrope a posebno na Istoku, čak je i njih same iznenadilo.

Masovno ubijanje ljudi zbog njihove etničke pripadnosti podignuto je bilo na industrijski nivo; vesti o tome delovale su toliko neverovatno i nadrealno da u njih niko nije hteo da poveruje, na prvom mestu Jevreji. Zbog toga i deluje da su kao “ovce išli na klanje”, slično Srbima u NDH. Kada su shvatili šta se dešava, bilo je već kasno.

Ova fotografija je nastala tokom gašenja Varšavskog geta i deportacije svih Jevreja u koncentracione logore; kada ih je ostala tek šačica podigli su ustanak koji su Nemci relativno brzo rešili, mada ne onoliko brzo koliko su mislili.

Strah u očima ovog dečaka zbilja drobi ljudsko srce. On je jevrejski dečak, u Varšavskom getu, ali on može da bude i poljski dečak. Može da bude i srpski dečak. Može da bude bilo koji dečak, bilo gde. Zar je uopšte važno šta je i gde je? Nijedno dete ne treba da pati zbog ludila i zabluda odraslih. Ako postoji jedna ultimativna antiratna fotografija, onda je to upravo ova koju vidite. Svaka dalja priča o njoj je bespostrebna, jer ako slika govori više od hiljadu reči, ova slika govori više od milion.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u