Društvo

Evo kako mogu da vas prevare na godišnjem odmoru!

Objavljeno: 29.07.2014 | 20:08Izvor: Telegraf.rs

Na odmoru pored uživanja, morate obratiti pažnju na mnogobrojne prevarante koji će na sve načine pokušati da vas nasamare i drastično smanje iznos na vašem bankovnom računu

Da li vam se čini da se nekad sigurnije osećate u nekom mestu u koje otputujete kako bi odmorili nego u sopstvenom gradu? Da li mislite da je to istina?Uopšte nije, osim ako ne živite u Kolumbiji ili Kongu! Postoje opasnosti kojih morate biti svesni u bilo kom delu sveta.

Dajemo vam nekoliko saveta koji će biti od izuzetne koristi na vašem sledećem putovanju.

LAŽNI POLICAJCI

Lažni policajci s kojima se možete susresti, neće moći da vam legitimacijom dokaže svoju pripadnost organima reda. Međutim, tu su i oni pravi koji svoje slobodno vreme koriste za “dodatnu zaradu” i varanje turista. Naime, tražiće vam pasoš, pregledaće ga pola sata kako bi pronašli neku grešku. E, kad je pronađu, rećiće vam da bi najbolje bilo da kaznu platite u kešu.

Postoji lek za ovo. Najvažnije je da ostanete pribrani i predložite da odete do stanice kako bi rešili taj problem. Sasvim je sigurno da ćete ih uplašiti i vaše greške će uz pomoć magičnog štapića nestati.

JEFTIN NAKIT

Često se može dogoditi da vas na ulazu u neki tržni centar, ali i na ulici neko spopadne uz priču da za veoma malo novca možete kupiti zlato, srebro i dijamante. Razmislite! Postoje pravi trgovci nakitom koji nikada svoju robu neće ponuditi na ulazima i ulicama, piše Dnevnik.hr.

ALAVI TAKSISTI

Vozači taksija će iskoristiti to što ste u stranoj zemlji i podići će cenu vožnje. Najčešće se dogoditi da vas vozaju kroz razne uličice uz priču da je to najbliži put do vašeg odredišta. Zato pokušajte da koristite samo licencirane taksije.

RESTORAN JE ZATVOREN

Još jedna prevara u koju su uključeni taksisti. U svakom turističkom mestu ugostitelji se dogovaraju međusobno. Veoma lako može da vam se dogodi da sednete u vozilo, date adresu restorana koji po vozačevim rečima više ne radi, ali on zna baš pravo mesto za vas. Ne dozvolite da vas prevari i insistirajte da vas odvede u vaš željeni restoran.

PREVARA SA SKUTERIMA

Veoma lako može da vam se dogodi da iznajmite skuter, jer želite da uživate u razgledanju grada ili prirode, ali da vam se vozilo pokvari. Vi uredno nazovete iznajmljivača, on dođe po vas i motor i odvede vas do servisa gde će na najljubazniji način saopštiti da dugujete basnoslovnu sumu za njihove usluge koju morate da platite.

Druga mogućnost: Iznajmili ste skuter i radi garancije ostavite svoj pasoš kod iznajmljivača. Odete na neku plažu kako bi odmorili i tek kad krenete u povratak primetite da vam ga je neko ukrao. Caka je u tome što će vas oni pratiti i smestiti vam krađu ucenjujući vas s vašim pasošem. Zato, uvek imajte kopiju pasoša kod sebe i zahtevajte da vam daju sve ključeve.

PREVARE U KLUBU

Izašli ste u provod i prilazi vam atraktivna devojka. Pozvali ste je na piće. Nema tu ništa loše, ALI! Nećete ni primetiti koliko je vreme brzo prošlo, devojka je morala da ode kući, a vi ste ostali sami s povećim računom koji naravno morate da platite. Uvek imajte na umu da većina ovih devojaka radi za barove i klubove, udvaraju vam se ne bi li im kupili skupa pića i veoma su dobro plaćene za to.

HOTELSKE PREVARE

Prvo i osnovno pravilo – hotel se UVEK plaća pri odlasku! To se radi iz razloga da vam se ne dogodi da na slici vidite predivnu sobu koja je raj za odmor, a dobijete totalnu suprotnost. Standardi postoje i moraju se poštovati, ali znajte da hotel s četiri zvezdice u Nemačkoj nije isto što i hotel s četiri zvezdice u Bangkoku.

MENJAČNICA NA PUTU

Čovek nasred glavnog trga menja stranu valutu 20 odsto povoljnije nego što je kurs u menjačnici? To jednostavno ne može da se dogodi ni u našim najluđim snovima!


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u