Društvo

EMOTIVAN SUSRET NAKON 70 GODINA: Bivši logoraš upoznao svog oslobodioca

Objavljeno: 27.01.2015 | 17:50Izvor: Telegraf.rs

- Želeo sam ovo da uradim 70 godina. Volim te. Mnogo te volim - drhtavim glasom rekao je Žilespiju Jevrejin Džošua Kaufman, koji ga je oslobodio 29. aprila 1945. godine

Džošua Kaufman ima 87 godina. Pre tačno 70 godina nalazio se u logoru Dahau u Nemačkoj, kada ga je američki vojnik Danijel Žilespi oslobodio užasa nemačkih zločina. Sedam decenija kasnije, stari poznanici su se ponovo sreli.

Emocije koje su preplavile dvojicu staraca, čije su oči za života videle previše zla i patnje, bile su toliko jake da su se gotovo mogle videti u vazduhu.

Kaufman je ponosno salutirao svom spasiocu, ratnom veteranu Žilespiju. Susret starih znanaca ugovorio je reditelj Emanuel Rostin, koji je u sklopu svog dokumentarnog filma “Oslobodioci Dahaua” stavio poseban akcenat na ovu priču.

– Želeo sam ovo da uradim 70 godina. Volim te. Mnogo te volim– drhtavim glasom rekao je Žilespiju Jevrejin Džošua Kaufman, koji ga je oslobodio 29. aprila 1945. godine.

Foto:  history.de

Foto: history.de

U to vreme, Kaufman je bio zarobljenik prisiljen na celodnevni težak rad u fabrici municije. Majka i troje braće i sestara su mu ubijeni u Aušvicu.

Foto: history.de

Foto: history.de

- Kada sam video zastavu koja nije bila nemačka, pomislio sam da je u pitanju fatamorgana. Nisam mogao da verujem da je mučenju konačno došao kraj. Srce mi je lupalo kao nikada do tada. Nakon višegodišnjeg pakla sam napokon ugledao svetlost – slikovito je objasnio trenutak spasavanja od strane savezničkih vojnika Kaufman, koji danas živi u zapadnom Holivudu, gde je dočekao penziju radeći kao vodoinstalater.

Foto: history.de

Foto: history.de

Žilespi je svoj radni vek nakon rata proveo radeći kao prodavac. Danas je u penziji, i otac je čak osmoro dece.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u