Društvo

DŽIHADISTI UŠLI U DAMASK: Jordan zatvorio granicu, napadnut izbeglički kamp

Objavljeno: 01.04.2015 | 16:56Izvor: Telegraf.rs

Sirijska opservatorija za ljudska prava je saopštila da je ID preuzela kontrolu nad velikim delom logora posle sukoba sa palestinskim grupama koje su protivnici režima sirijskog redsednik Bašara al Asada

Džihadisti Islamske države (ID) preuzeli su danas kontrolu nad velikim delom palestinskog izbegličkog kampa Jarmuk, na jugu Damaska, izjavio je lokalni palestinski zvanicnik u Siriji.

– Borci IS pokrenuli su jutros napad na Jarmuk i preuzeli su veći deo logora – potvrdio je direktor za političke poslove Palestinske oslobodilačke organizacije u Damasku Anvar Abdel Hadi i dodao da su borbe nastavljene unutar logora, prenela je agencija AFP.

I Sirijska opservatorija za ljudska prava je saopštila da je IDpreuzela kontrolu nad velikim delom logora posle sukoba sa palestinskim grupama koje su protivnici režima sirijskog redsednik Bašara al Asada.

– Oni su napali iz oblasti Hadžar Asvad i borci Al-Kaidinog Nusra fronta su im se pridružili, oni su se zakleli na lojalnost Daešu – naveo je neimenovani svedok za agenciju Rojters koristeći arapsku termin za IS.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Jordan je objavio da zbog straha od prelijevanja nasilja privremeno zatvara granični prijelaz prema Siriji. Opservatorija je dodaje da borci ID kontrolišu neke od glavnih ulica logora gde nedostaje hrane, vode i lekova.

“Jarmuk” je nekada bio zavidan dom za 160.000 palestinskih izbeglica i Sirijaca, ali je postao poprište sukoba i pod opsadom je režimskih snaga duže od godinu dana.

Procenjuje se da je u izbegličkom kampu ostalo oko 18.000 stanovnika, pošto su mnogi pobegli od oružanih sukoba.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u