Društvo

DA LI JE OVO NAJVEĆI ZLOČINAC U ISTORIJI? Monstrum ubio 300.000 ljudi!

Objavljeno: 17.09.2014 | 01:34Izvor: Telegraf.rs

Oskar Groning je radio kao čuvar u ozloglašenom logoru Aušvic. Osim što ih je ubijao, on je krao lične predmete, ali i novac od zarobljenih Jevreja

Oskar Groning (93) optužen je za ubistvo 300.000 Jevreja u ozloglašenom logoru Aušvic, saopštili su tužioci iz Hanovera u Nemačkoj.

Groning je optužen za pomaganje u izvršenju različitih zlodela u logoru smrti u okupiranoj Poljskoj, i to za period od maja do juna 1944. godine, kada je radio kao čuvar ove ustanove. U ovom intervalu 425.000 Jevreja dovedeno je iz Mađarske, a njih 300.000 je ugušeno gasom.

Foto:  wikipedia.org/Neil

Foto: wikipedia.org/Neil

Pored toga što je podržavao surovi sistem logora i bio saučesnik u ubistvima, on je od žrtava izvlačio i materijalnu korist. Krao je kako lične predmete, tako i novac od zarobljenih Jevreja - istakli su državni tužioci iz Hanovera u svojoj izjavi.

Groningov advokat Hans Holterman je odbio da komentariše optužbe, dok je on sam istakao da nije počinio nikakvo ubistvo, već da je bio svedok užasnog zločina.

On je za jedan nemački magazin 2005. godine opisao incident kom je prisustvovao, a koji se dogodio na kapiji logora kada je vojnik čuo plač bebe.

Foto: Wikipedia / Hohum

Foto: Wikipedia / Hohum

Video sam jednog nacističkog vojnika koji je uhvatio bebu za noge i udario njom o čelični deo kamiona ne bi li prestala da plače – rekao je on.

Inače, Groning koji živi u okolini Hanovera, je jedan od 30 bivših čuvara Aušvica koje su federalni istražitelji “preporučili” državnim tužiocima da ih ponovo ispitaju, ali po novom nemačkom zakonu.

Foto: auschwitz.org

Foto: auschwitz.org

Ovo je četvrti slučaj koji se istražuje u ovom gradu. Naime, dva suđenja su odložena jer su se osumnjičeni smatrali zdravstveno nesposobnim, a jednom optuženom je nakon smrti izrečena presuda, međutim, advokat Holtermen je istakao da je njegov klijent dobrog zdravlja.

Tomas Valter, koji zastupa 20 žrtava Aušvica, ali i njihove porodice u slučaju protiv Groninga koji je odobren od strane Nemačkog zakona, kaže da je ovo poslednja šansa da se učestvuje u donošenju pravde protiv jednog naciste koji je imao ulogu u masovnim ubistvima Jevreja.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u