Društvo

BRUTALNO ŽRTVOVANJE: Maje su vadile srce dok još kuca, ali to nije ono najgore...

Objavljeno: 20.12.2014 | 17:00Izvor: Telegraf.rs

Uklanjanje srca je bilo najčešći način davanja žrtve u postklasičnom periodu (od 900. do 1524. godine), a Maje su za ovakvo žrtvovanje saznale od Asteka iz današnje Meksičke doline

Žrtvovanje ljudi je bilo sastavni deo verovanja drevnog južnoameričkog naroda Maja.Jedan od najkontroverznijih načina jeste vađenje srca, dok ono još uvek kuca.

Ovaj ritual se obično održavao u dvorištu hrama i na vrhu piramide. Žrtva bi obično ostala bez odeće i bila je obojena u plavo, jer je ova boja simbolisala sam čin žrtvovanja. Na glavi bi nosila ukras za glavu oštrog vrha, prenosi “Nacionalna geografija”.

Foto: Foter/Flickr/benontherun

Foto: Foter/Flickr/benontherun

Četiri osobe koje su predstavljale boga Ćaka postavile bi žrtvu preko ispupčenog kamena koji je gurao grudi žrtve nagore. Potom bi lice koje se “nakom” nožem za žrtvovanje izvadilo žrvtino srce, a zatim ga dodalo ga svešteniku (“ćilanu”), koji bi razmazivao krv po slici božanstva kojem je hram posvećen.

U zavisnosti od toga zbog čega se i gde ritual izvodi, ponekad bi telo bilo bačeno niz piramidu, gde bi sveštenikovi pomoćnici odrali kožu žrtve – sa svih delova tekla izuzev ruku i nogu. ”Ćilan” bi nakon toga ponekad skidao sa sebe ruho pripremljeno za ovaj obred i oblačio žrtvinu kožu, a potom izvodio ritualni ples kojim se slavi ponovno rađanje života. Nije bio redak slučaj da ratnici pojedu delove tela žrtve. Što se tiče preostalih delova tela – ruku i nogu, “ćilan” je nosio ove kosti žrtve kao trofej.

Arheološka istraživanja pokazala su da je ovakav način žrtvovanja započet još u klasičnom periodu (od 250. do 900. godine).


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u