Društvo

Bio je diler, sa 19 ubio čoveka, a onda u zatvoru dobio pismo od sina...

Objavljeno: 26.07.2014 | 15:08Izvor: Kurir

Svako može da bude transformisan ako mu damo dovoljno prostora. Naša nedela ne bi trebalo da nas definišu do kraja života, rekao je Šaka Sengor

Šaka Sengor je 1991. upucao i ubio čoveka. Bio je, kako sam kaže, "diler preke naravi naoružan poluautomatskim pištoljem".

Završio je u zatvoru zbog ubistva drugog stepena i to je mogao biti, kako to inače biva u ovakvim situacijama, kraj njegove priče. Ali, nije bilo tako. Umesto toga, bio je to početak dugogodišnjeg putovanja do iskupljenja.

Kao dete, Sengor je bio odličan učenik i sanjao je da će jednog dana postati lekar, ali stvari nisu krenule putem koji je zamislio, a problemi su započeli nakon razvoda njegovih roditelja. Kada je imao samo 17 godina, tri puta je upucan, a kada je izašao iz bolnice nije očekivao da će postati paranoičan i ekstremno nasilan.

Samo tri meseca kasnije, ubio je čoveka. Boravak u zatvoru dodatno ga je deprimirao i učinio ga još gorom osobom, ali pismo njegovog sina promenilo je sve. Tada je odlučio da sve promeni i uz pomoć porodice, literature, pisanja i mentora, transformiše sopstveni život.

Iznenadio se kada je doznao da mnogi zatvorenici imaju sličnu priču, ali i da sustav ne čini ništa kako bi ih rehabilitovao.

"U sistemu se nalazi 2,5 miliona ljudi, a zamišljen je kao skladište, ne kao mesto za rehabilitaciju i transformaciju", rekao je Sengor.

Posle 20 godina izašao je iz zatvora i odlučio da menja sistem jer veruje da većina muškaraca i žena koji se nalaze u zatvoru zaslužuju iskupljenje.

"Svako može da bude transformisan ako mu damo dovoljno prostora. Naša nedela ne bi trebalo da nas definišu do kraja života", zaključuje Senghor, a njegova životna priča danas je inspiracija mnogima.

Depo.ba


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u