Zanimljivo

U MAKEDONIJI OD SADA VIŠE NIKO NEĆE PRAVITI SVADBE: Zabrana emitovanja srpske muzike uzima svoj danak!

Objavljeno: 01.10.2016 | 14:29Izvor: Telegraf.rs

Ugostitelji strahuju da će zbog zabrane makedonskih i srpskih pesama u njihovim lokalima početi da se otkazuju i već zakazane svadbe

Posle odluke makedonskog Udruženja za zaštitu autorskih i muzičkih prava (ZAMP) i organizacije muzičkih autora Srbije ( SOKOJ ) o zabrani emitovanja makedonske i srpske muzike njihovih članova na teritoriji Makedonije, sve manji broj ljudi posećuje kafane, a zamrla su i svadbena veselja.

Vlasnici ugostiteljskih objekata se žale da će se ova odluka loše odraziti na njihov biznis.

– Kako da vam kažem, svadba bez neveste ne biva.Mušterije dolaze da se relaksiraju slušajući njihove omiljene pesme makedonskih i srpskih autora. Sada ne smemo da im to priuštimo, a na slovenačko jodlovanje ne mogu da se vesele, kaže vlasnik jednog lokala.

Slično razmišljaju i drugi ugostitelji strahujući da će zbog zabrane makedonskih i srpskih pesama u njihovim lokalima početi da se otkazuju i već zakazane svadbe. Jer, kako objašnjavaju, reprtoar muzičara i pevača u njihovim kafanama je sastavljen od 60 posto makedonske muzike, 20 procenata srpske i toliko muzike sa drugih govornih područja.

Panika je uhvatila i radio i tv difuzere, pa su svi korisnici koji emituju makedonsku muziku u etar, zajedno sa hotelijerima, restoranima, ugostiteljima i taksistima dali rok Ministarstvu kulture da do ponedeljka ZAMP-u oduzme dozvolu za rad.

Ni jedna od pet nacionalnih televizija, kablovskih operatora i radija ne osporavaju autorska prava i autore koji treba da budu odgovarajuće plaćeni za njihov rad, ali smatraju da ZAMP koristi monopolsku poziciju i nameće im enormno visoke sume za autorska prava muzičara.

Da zabrani emitovanje makedonske muzike njihovih članova ZAMP se odlučio zbog „višegodišnjeg pritiska Ministarstva kulture“ na poslovanje njihovog Udruženja i formiranja paralelnog uruženja – Savez kompozitora Makedonije SOKOM MAP, koje se bavi istom delatnošću, a u čijem tarifniku stoji da je za čak 50 odsto smanjena nadoknada za autore muzičkih dela u odnosu na tarifnik ZAMP-a.

 

 

(D.J.)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u