Zanimljivo

TRI VERE, TRI NARODA, JEDAN ĆEVAP: Evo zašto je bosanski ćevap najbolji na svetu (TAJNI RECEPT)

Objavljeno: 22.05.2015 | 00:47Izvor: Telegraf.rs

Pored BiH, ovaj specijalitet se sprema u Srbiji i Hrvatskoj, a ćevapdžinice iz tih zemalja mogu da stanu jedna drugoj rame uz rame. Pored toliko verskih razlika i istorijskih sukoba, postoji jedna zajednička stvar kojom se ponose - ĆEVAPI

Bosanski ćevapi su postali prepoznatljiv brend u celom svetu, a njihov recept je bio dugo skrivan od “očiju javnosti”. Ne postoji čovek koji je turistički posetio Sarajevo, a da nije probao najukusnije ćevape. Pri samoj pomisli na njih, svima kreće voda na usta!

Pored BiH, ćevapi su specijalitet u Srbiji i Hrvatskoj, a ćevabdžinice iz tih zemalja mogu da stanu jedna drugoj rame uz rame. Pored toliko verskih razlika i istorijskih sukoba, postoji jedna zajednička stvar kojom se ponose – ćevapi! Ako ste imali priliku da ih probate u sve tri države, onda možete da procenite ko ih najbolje sprema.

Recept koji su dugo skrivali je skoro ugledao svetlost dana, a mnogi su brže-bolje otrčali da naprave i probaju te vrhunske ćevape!

Neki bi rekli bosanski, neki srpski, dok drugi hrvatski, ali mi kažemo – SVETSKI, A NAŠI! Svetski, jer su svima poznati i veliki broj turista se odlučuje da poseti države bivše Juge baš zbog njih.

Foto: Wikimedia/Petar Milošević

Foto: Wikimedia/Petar Milošević

Recept:

Sve što vam je potrebno za prave ćevape je 1,5 kilograma mlevene junetine, pola kilograma jagnjetine, 4-5 češnja belog luka, 2 odsto od ukupne količine mesa, soli i 2 kašičice sode bikarbone.

Meso isečeno na kockice dobro posolite, izmešajte i prelite sa oko 100 mililitara vode i belog luka koje ste ranije prokuvhali. Smesu izmešajte i ostavite preko noći u frižideru.

Foto: Wikimedia/Brenda Annerl

Foto: Wikimedia/Brenda Annerl

Sutradan smesu sameljite u mašini za meso dva puta, ostavite da stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider. Pre nego krenete da oblikujete ćevape u smesu umešajte sodu bikarbonu i to je to.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u