Zanimljivo

SVE VIŠE BOLESNE DECE U OVIM GRADOVIMA NA BALKANU: Roditelji traže hitnu istragu i razrešenje STRAŠNE MISTERIJE

Objavljeno: 05.10.2015 | 20:14Izvor: Telegraf.rs

- Mi sumnjamo da se u Glamoču uništava opasno oružje. Naše informacije kažu kako se ovde dovozi oružje iz zapadnih zemalja i uništava u dve peći i na poligonu. Stranci koji rade na tom uništavanju ovde ne spavaju, a naša deca se rađaju sa defektima - rekao je ogorčeni meštanin

Građani Glamoča, Kupresa i Duvanjskog polja u Bosni i Hercegovini jako su zabrinuti za svoj život, ali i život budućih pokoljenja. Naime, na ovom području se sve više rađaju deca sa teškim defektima, pa su meštani rešili da se izbore za detaljnu analizu vode, vazduha i zemlje u tom delu BiH.

Ukoliko analize potvrde njihova strahovanja, onda će nadležni organi morati da kazneno odgovaraju za ignorisanje ovog problema i posledice koje je napravio.

– Mi sumnjamo da se u Glamoču uništava opasno oružje. Naše informacije kažu kako se ovde dovozi oružje iz zapadnih zemalja i uništava u dve peći i na poligonu. Stranci koji rade na tomuništavanju ovde ne spavaju, a naša deca se rađaju sa defektima– rekao je ogorčeni meštanin.

– Ljudi koji rade na uništavanju tog oružja jako su ugroženi. To oružje se uništava samo kada je sunčano, jer se boje da ih ne dočeka oblak i sva ta zagađenja ne padnu na njih. Nikada se ne zadržavaju na našem području – rekli su zabrinuti meštani.

Nekoliko farmi, na kojima se uzgaja kukuruz i pšenica, nalazi se neposredno u blizini mesta gde se uništava ovo oružje. Takođe, velike količine mleka potiču baš sa tog područja i one se distriburiraju širom Hercegovine.

Građanima nije jasno kako inspekcije ne vrše kontrolu i kako vlast ne reaguje. Oni traže od inspekcijskih i zdravstvenih ustanova da izvrše detaljne analize kako bi se pokazalo ima li opasnosti i kako bi zaštitili živote svoje dece.

Mediji su došli do saznanja kako su analize otkrile kako su koncentracije opasnih metala nekoliko desetaka puta veće od dopuštenih.

Ta analiza pokazala je da su vrednosti pojedinih opasnih metala, kao što su olovo, kadmij, živa, cink, bakar, nikal i kobalt i do 30 puta veće od dopuštenih, što predstavlja veliku opasnost za zdravlje ljudi, biljaka i životinja na tome prostoru.

– Naoružanje koje se uništava sadrži tvari koje imaju dokazano štetno delovanje na zdravlje ljudi, biljaka i životinja. Preko stotinak aktivnih stvari iz naoružanja koje se uništava, vrlo lako preko zemlje, vazduha i vode završava u lancu ishrane – naveli su između ostalog meštani Glamoča.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u