Zanimljivo

STIŽE ZAKON KOJI ĆE UNIŠTITI SLAVLJENJE 18. ROĐENDANA U SRBIJI: Najviše će pogoditi gastarbajtere! (FOTO)

Objavljeno: 28.10.2016 | 14:15Izvor: Telegraf.rs

- Posle prvih informacija o promeni zakona primetno je veće interesovanje kupaca za snagu motora vozila. Raspituju se koja vozila ispunjavaju taj uslov od 80 KV. Veća potražnja će verovatno podići i cenu za 300-400 evra - reklo je nekoliko dilera

Novi predlog izmena i dopuna Zakona o saobraćaju Srbije, koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara naredne godine predviđa da vozači koji prvi put polože vozački ispit, dobijaju probnuvozačku dozvolu kojom im se ograničava upravljanje automobilom snage jače od 80 kilovata(107,28 konjskih snaga). Ovakva dozvola važiće dve godine za one koji su navršili 19 godina, odnosno do 21. godine ukoliko su mlađi od 19 godina.

– Sin mi upravo završava obuku, a kada položi neće smeti da vozi porodični “hjundai tuson”, koji ima 1.600 kubika i 132 KS i koji je, po mom mišljenju, mnogo bezbedniji od automobila koji su mu dozvoljeni – požalio se redakciji “Novosti” Milan Stanimirović iz Beograda.

– Sad treba da kupi neki krš za dve hiljade evra i da vozi. Gde je tu logika! I koja sada porodica može sebi da priušti više automobila?

Uvoznici i prodavci polovnih vozila kažu da je već povećana tražnja za vozilima koja mogu da voze početnici.

– Posle prvih informacija o promeni zakona primetno je veće interesovanje kupaca za snagu motora vozila. Raspituju se koja vozila ispunjavaju taj uslov od 80 KV. Veća potražnja će verovatno podići i cenu za 300-400 evra – reklo je nekoliko dilera.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Kupci se čak i kod uvoznika novih automobila trenutno više raspituju za snagu motora nego za kubikažu vozila. Ovo, kažu, ne bi trebalo da utiče na cene.

– Mi smo predlagali da bude odnos 57 KV po toni vozila, ali je MUP prelomio da bude 80 KV ograničenje po vozilu. Teško je naći idealno rešenje, ali ograničenje mora da postoji  – kaže Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Srbije i dodaje:

S’ obzirom na to da je cela priča pokrenuta posle nesreće u kojoj je mlad vozač sa drugarima uleteo u BMV-u u Dunav, početnik će morati da pored sebe u automobilu ima i pratioca koji je najmanje pet godina vozač, neće smeti da vozi u periodu od 23 do 6 časova i neće smeti da ima ni trunke alkohola u krvi.

Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević

Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević

Na auto-putu ne sme da pređe brzinu od 110 km na čas, a na ostalim putevima sme da vozi do 90 odsto od propisane maksimalne brzine.

– Sve države EU imaju ograničenje za mlade vozače i to je dalo rezultate. Smatram da je najvažnije sačuvati živote i da je bilo nužno nešto promeniti – kaže Okanović.

Okanović kaže da je odredba o oduzimanju vozila vozačima koji imaju više od dva promila alkohola u krvi, za razliku od srpske javnosti, u Hrvatskoj izazvala pozitivne reakcije.

 

 

(Telegraf.rs / Novosti.rs)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u