Zanimljivo

PRONAĐENE UKRADENE SKULPTURE BRONZANIH GOLUBOVA SA KALEMEGDANA: Evo i gde su bile i šta se dogodilo s njima!

Objavljeno: 02.09.2015 | 22:57Izvor: Telegraf.rs

Pošto je reč o drugoj krađi bronzanih golubova, iz "Beogradskog vodovoda” su naveli da su njihovi stručnjaci pokušali da ih dodatno osiguraju skrivenim zavrtnjima. Tada su, kako ističu, lopovi uhvaćeni i osuđeni na tri godine zatvora

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Nela Mićović izjavila je danas da su ukradeni bronzani golubovi sa fontane ispred paviljona “Cvijeta Zuzorić” pronađeni na nelegalnom otpadu sekundarnih sirovina.

Ona je istakla da su, prema prvim analizama stručnjaka iz Zavoda, ukradeni golubovi neoštećeni, saopšteno je iz Gradske uprave grada Beograda .

– Reč je o organizovanoj grupi kradljivaca, koji su hteli da unište i prodaju četiri bronzane skulpture golubova. Kilogram takve bronze na crnom tržištu iznosi 360 dinara, dok je njena umetnička vrednost neprocenjiva, kao i svih ostalih spomenika kulture - ukazala je Mićovićeva u “Beogradskoj hronici” na RTS.

Pošto je reč o drugoj krađi bronzanih golubova, iz “Beogradskog vodovoda” su naveli da su njihovi stručnjaci pokušali da ih dodatno osiguraju skrivenim zavrtnjima. Tada su, kako ističu, lopovi uhvaćeni i osuđeni na tri godine zatvora.

Iz “Beogradske tvrđave” su najavili saradnju sa paviljonom “Cvijeta Zuzorić” i Gradom Beogradom, kako bi se ovaj deo Kalemegdana bolje osvetlio, navodi se u saopštenju.

Foto: e-stock.us/Ljuba Bećić

Foto: e-stock.us/Ljuba Bećić

Bronzane skulpture golubova ukradene se u noći između 2. i 3. avgusta ove godine i rad su vajara Dragomira Arambašića. Skulpture su, u okviru vodoskoka, postavljene 1936. godine.

U saopštenju se dodaje da su iste noći ukradene i mesingane ploče sa Zindan kapije i Rimskog bunara, kao i spomen ploče sa Studentskog trga i iz Makedonske ulice, ali da one još nisu pronađene.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u