Zanimljivo

POGODI KO SAM: Ovaj srpski vladar je bio preslatka beba, a onda se zaljubio i zbog toga su ga ubili!

Objavljeno: 29.05.2015 | 20:34Izvor: Telegraf.rs

Nekima će možda pomoći podatak da je ovaj kralj rođen 1876., a ubijen u maju 1903. godine, drugima možda činjenica da je bio poslednji iz svoje loze...

Da li u ovoj preslatkoj bebi možete da prepoznate jednog srpskog kralja?

Nekima će možda pomoći podatak da je ovaj kralj rođen 1876., a ubijen u maju 1903. godine, drugima možda činjenica da je bio poslednji iz svoje loze, trećima – da je ubijen jer je bio zaljubljen u “pogrešnu ženu”…

Sad smo skoro sigurni da većina vas zna da je na slici, koja je nedavno prvi put izložena u javnosti, niko drugi do kraljAleksandar Obrenović i to kada je imao svega šest meseci.

Fotografija je osvanula na izložbi Zorice Janković  “Natalija Obrenović u fondu Branka Stojanovića” u Istorijskom muzeju Srbije koja obuhvata više od 300 predmeta kraljice Natalije Obrenović, a doprinos je nastojanjima da se što potpunije definiše uloga prve novovekovne srpske kraljice, u burnom političkom životu Srbije 19. veka.

– Izložene su uglavnom fotografije Natalije, njene porodice i prijatelja, zatim pisma, isečci iz novina, lična dokumenta i predmeti – objasnila je za Telegraf Zorica Janković dodajući da je predmete Istorijskom muzeju Srbije poklonio Branko Stojanović, pasionirani kolekcionar kraljičine zaostavštine.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Aleksandar Obrenović je bio srpski kralj, poslednji iz svoje dinastije, koji je, zajedno sa svojom suprugom kraljicom Dragom (Mašin) Obrenović, ubijen u Majskom prevratu 1903.

Nakon abdikacije svog oca Milana Obrenovića, trebalo je da Srbijom vlada namesništvo do Aleksandrovog punoletstva. Nakon što se 1893. proglasio punoletnim, Aleksandar je ukinuo namesništvo i preuzeo svu vlast u svoje ruke.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Druga odluka, koja je razgnevila mnoge bilo je ukidanje slobodoumnog ustava iz 1888. i vraćanje apsolutističkog ustava iz 1869.

Godine 1897. Aleksandar je u Srbiju doveo svog oca Milana, koji nije ostao samo kao kraljev otac, već je dobio titulu vrhovnog zapovednika vojske.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Rusija je bila naročito nepoverljiva zbog ove odluke, pošto je Milan bio poznati austrofil. Inače,Aleksandar je deset puta menjao vladu, tri puta – ustav, a jednom je nakratko uveo neustavno stanje. Najveće nezadovoljstvo, pak, izazvao je time što se oženio udovicom – Dragom Mašin.

U maju 1903. godine grupa zaverenika predvođena Dragutinom Dimitrijevićem Apisom ubila je kraljevski par, bacivši ih kroz prozor u dvorište.

Nakon smrti kralja Aleksandra, na tron Srbije došla je dinastija Karađorđević.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u