Zanimljivo

OPČINJENOST NAJGORIM: Kontroverzni francuski roman među Srbima!

Objavljeno: 28.01.2015 | 16:17Izvor: Telegraf.rs

Knjiga čija se radnja odvija Egiptu, a glavni likovi su joj Švajcarac i Francuz, pisca Florijana Zelera lansirala je među zvezde, a nagrađena je kao najbolja prestižnom nagradom Prix Interallie

Izdavačka kuća Booka objavila je kontroverznu knjigu “Opčinjenost najgorim” mlade francuskeknjiževne zvezde Florijana Zelera.

Radnja knjige se dešava u Egiptu gde francuska ambasada poziva dva mlada pisca, jednog Francuza i jednog Švajcarca, da dođu u Kiro i održe predavanja povodom tamošnjeg sajma knjiga, ali se čitava situacija komplikuje. Dok Francuza u Parizu čeka ljubav, Švajcarac kao raspomamljen kidiše na svaku suknju, opsesivno zaokupljen lepšim polom, a očigledno usamljen. Međutim, koliko se zemlja u koju njih dvojica putuju razlikuje od one koju je svojevremeno pohodio i sočnim rečnikom opisao Gistav Flober?

Liči li današnji Kairo na orijentalnu metropolu iz njegovih pisama? Da li se i danas, u tajnovitim budžacima tog čudesnog grada, neguje nesputana seksualnost?

Odgovor će pokušati da pronađu krstareći kroz noć višemilionskog velegrada koji, kako će ubzro otkriti, nije mesto kakvo su očekivali. Sudar islama i hrišćanstva, istoka i zapada, tih susednih, često suprostavljenih kultura može imati komične ali i tragične rezultate.

Spisateljskom razigranošću ravnom onoj kod Frederika Begbedea, i provokativnim i polemičnim izborom teme bliske jednom Mišelu Uelbeku, nova zvezda francuske književnosti Florijan Zeler ovim delom podelio je čitalačku publiku i kritiku. Roman “Opčinjenost najgorim” nagrađen je kao najbolja knjiga 2004. godine cenjenom nagradom Prix Interallie.

Ova knjiga je pokupila samo najbolje kritike:

– Knjiga o manipulaciji i dijalektici izmanipulisanog manipulatora. “Opčinjenost najgorim” na zadivljujući način promišlja moć reči. Ovim svojim romanom, koji ide kontra svim trendovima, Zeler učvršćuje svoju poziciju među najboljim autorima mlade generacije – Nikola d’Etjen d’Orve.

– Hronično polemična i nepodnošljivo opčinjavajuća knjiga. Tako se može opisati ovaj roman Florijana Zelera u kojem se, ni u jednom trenutku ne zna gde je granica između stvarnog i izmaštanog. Čitajući ovo postajete žrtve manipulacije, ali samo se prepustite – iz ove priče nećete izaći isti – ocenio je ugledni blog iz Francuske, credo.over-blog.rs.

– Jedan od najtalentovanijih francuskih pisaca nove generacije – istakao je britanski “The Independent” dok je “Observer” istakao da je Florijan Zelera “pisac čudesnog intelekta“.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u