Zanimljivo

One su bile simboli osamdesetih i dominirale su Beogradom

Objavljeno: 02.05.2016 | 11:38Izvor: Blic

Nećemo da patetišemo, nećemo da mislimo na weltschmertz i da slavimo nostalgiju. Ali, osamdesete su Beogradu dale takav šmek, koji se njikada više osetiti neće.

Muzika koju su pravili talentovani mladi ljudi bila je sasvim neobičan spoj bunta i nove, osvežavajuće kreativne energije. Među gradskim facama, svojim talentom ali i autentičnim stilom istakle su se žene koje će zauvek osatati deo begradskih simbola osamdesetih.

MARGITA STEFANOVIĆ

„Jedina stvar koja raste kad se deli jeste radost”, govorila je Margita.

Margita, sasvim autentična svestrana i nadrealno talentovana umetnica svojim muzičkim umećem pomogla je da se kultni beogradski bend EKV oblikuje i opstane na način na koji je trajao do samog kraha.  O modi je govorila ovako:

„Želimo da se dobro zabavimo, da savršenstvo te neke linije i izgleda ili naše individualnosti postane vrlina. Linija tako postaje deo umetničke logike i morala, onda sve to svi brzo zaboravimo i odemo da se dobro zabavljamo, lepo izgledajući, družeći se ako ni sa kim drugim, onda sa samim sobom, ili sobama uspešnih. To nije nezadovoljstvo tela, to su oči koje vide stvari onakve kakve nisu. To su oči koje vide iluzije koje ne postoje na drugim mestima do na papiru. Onda ih sami onako dobro se nadajući verujući u boga i u svoje ruke sprovedemo u delo.”

BEBI DOL

Dragana Šarić, posebna u svakom smislu i originalnim stilom koji pleni pažnju. Za sebe kaže da je imala pravo džez detinjstvo i veoma je zahvalna svojim roditeljima na tome. Mogli ste da je vidite osamdesetih kako pretrčava ulicu u februaru u sandalama, pink soknicama, čudnoj bundici i preplanulog tena. Ne zbog solarijuma, već zbog kreme za samopozamljivanje koju je nabavila u Londonu.

„Deca su prema meni bila čudna, jer sam i ja njima bila čudna.”, izjavila je Bebi jednom prilikom.

SLAĐANA MILOŠEVIĆ

Savremena umetnica koja je svojim autentičnim pristupom donela mnogo Beogradu. Od muzike, preko mode do produkcije. Obožava apstratne teme koje joj pomažu da proverava elastičnost svojih moždanih vijuga. Njena ideja o modi je da ona treba da bude sredstvo, odnosno čitav niz simbola koji bi nam omogućio da izražavamo ono što nosimo u sebi.

- Moda bi trebalo da bude projekcija našeg unutarja i ne bi nikako smela da bude prihvaćena ideja koja dolazi od drugih, već, naprotiv izraz i odraz našeg pravog identiteta i originalnosti koji bi trebalo sami da pronađemo - rekla u jednom intervjuu Slađana.

SONJA SAVIĆ

Sonja sa Radetom Šerbedžijom u filmu „Una”/ Youtube/printscreen

Jedna od najtalentovanijih balkanskih glumica. Snažnog karaktera, potpuno slobodna, bez imalo ustručavanja svakom svojom ulogom je dominirala i dala joj deo sebe. Pored komercijalnih filmova, predano je radila i na eksperimentalnim projektima i kao pravo umetniku, novac joj nikada nije bio na prvom mestu. Prezirala je kalupe, medijsku pažnju i nije se libila da glasno prozove svakog ko je to zaslužio. Bila je avangardna umetnica, uvek sa razlogom.

 


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u