Zanimljivo

NOVI ZAKON: Ako PIJETE ili pravite RAKIJU, ovo MORATE DA ZNATE! (FOTO)

Objavljeno: 28.11.2015 | 19:04Izvor: Telegraf.rs

Pitanje svih rakijskih pitanja postalo je – da li bi inspektor i na svadbu mogao da bane pod šator i napiše domaćinu kaznu?

Nakon što je Zakon o jakim alkoholnim pićima predvideo da seljak, neregistrovani proizvođač, može rakiju proizvoditi samo za svoje potrebe, zavladala je zabrinutost – kako će domaćin ispeći par stotina litara rakije za svadbu od 500 gostiju, sinu jedincu!

Problem je rešio Dragan Jovanović, narodni poslanik i predsednik Skupštine opštine Topola, i to jednim amandmanom. Tako je rakija za svadbe i ne daj bože sahrane uspela da se provuče u Zakon o jakim alkoholnim pićima.

– Ono što hoću da razjasnimo jeste – kakva je uloga malog proizvođača, odnosno fizičkog lica. Rečeno je da on može rakiju da proizvodi za sopstvene potrebe. Kod nas se rakija pije i kada neko slavi i kada žali, na svadbi i na sahrani. Ako neko pravi svadbu od 500 ljudi, a nije registrovano gazdinstvo, da li je to rakija za svoje potrebe ili može da dođe inspektor i da traži da se čoveku napiše kazna - pitao je Jovanović na Skupštinskom zasedanju.

On je podneo amandman na član Zakona koji se tiče proizvođača fizičkih lica i amandman je “prošao”. To znači da će rakije i za svadbe i za sahrane, biti u dovoljnim količinama.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

– Proizvođač fizičko lice rakiju može da peče i koristi na svadbama i sahranama, i to su sopstvene potrebe. Seljak ne mora da strahuje od kazne i ne mora, kao ranije, za tu proizvodnju da ima potpisan ugovor sa tehnologom, kako je predviđao prethodni zakon. Seljak tu rakiju ipak ne može da prodaje, sem ako se ne “veže” sa nekim poljoprivrednim gazdinstvom ili preduzetnikom specijalizovanim za prodaju alkoholnih pića, kao kooperant. Moj amandman je prihvaćen, domaća rakija na svadbama sme da bude služena bez straha – rekao je Jovanović za Telegraf.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

U Srbiji je 178.000 hektara pod voćem, od toga je 46 odsto pod šljivom, a Šumadijski okrug je najveći proizvođač rakije, rekao je Jovanović dodajući da je na to ponosan. Njegovim amandmanom, kako je prokomentarisao, i tradicija je sačuvana.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

– Seljaci u Srbiji, pre svega u Šumadiji, rakiju će peći i ubuduće, bez obzira da li na to postoji saglasnost Evropske unije ili ne postoji. Mi ćemo to raditi, osvrnuo se Jovanović i na temu odnosa rakije i Evropske unije.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

U Srbiji je najpopularnija rakija baš šljivovica, rekla je nedavno ministarka poljoprivrede u parlamentu, precizirajući da se oko 75 odsto šljive upotrebi za proizvodnju rakije.

 


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u