Zanimljivo

MIŠA MIJATOVIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: Najpoznatiji harmonikaš otkrio velike tajne estrade!

Objavljeno: 26.06.2017 | 21:53Izvor: Kurir

Šef narodog orkestra RTS-a, jedan od najpoznatiji kompozitora i harmonikaš Miša Mijatović iza sebe ima oko 1.200 pesama, od kojih su mnoge proslavile danas velike zvezde.

"Da bi trajao, čovek mora da se prilagođava trendovim, ali ne po svaku cenu. Danas ništa nije garancija da će pesma postati hit, a mnoge pevače narod nije prepoznao jer nisu bili osobeni. Vrhunski interpretator Jasna Kočijašević nikad se nije probila na vrh, a ni izvanredna Jelena Broćić nikad nije postala velika zvezda", kaže Miša.

Miroslav Ilić, Vaš veliki prijatelj, ostao je dosledan.

"Miroslav ima 66 godina, a nikad nije bio popularniji. Kaže: Da mi je neko rekao da ću sa 66 da pevam u diskoteci, ja bih rekao da je lud. On nikad nije umeo da prepozna hit, mnoge dobre pesme je propustio, a njegove kolege, shvatajući šta se dešava, tražile su pesme koje je odbio. Miroslav je jedan od normalnijih ljudi na estardi i ostao je svoj i po cenu da nekad bude manje aktuelan i ima manje posla."

FOTO: STEFAN JOKIĆ

Većina posrne nakon gubitka slave?

"Mnogi su se odali porocima, što alkoholu, što narkoticima. Zato žalim što sam neke od njih doveo u Beograd i pomogao im. Za njih bi bilo bolje da su ostali u svom selu. Mnogi pevači su sujetni i iskompleksirani, sramota ih je svojih početaka i porekla. Smatraju da postoje otkad su postali zvezde."

Bili ste u žiriju Zvezda Granda 2013. godine?

"U toj generaciji pobednik je bio Amar Gile, a izdvojila se Prijovićka, i ona je napravila najveći pomak u pevačkom smislu. Milica Pavlović je opravdala naše poverenje i mnogo radila na sebi. Važno je da svi nakon takmičenja unajme menadžera i PR-a a da ni pesmu nisu snimili."

Kažu da Prijovićka baš podseća na Cecu.

"Nije joj pametno da imitira Cecu, tako može samo da propadne. Ona je klasičan narodnjak i ne treba da juri diskoteke i klubove, ona ne može da bude Ana Nikolić ili Nataša Bekvalac. Ceca je naša najveća zvezda i ko god je pokušao da napravi karijeru u njenom fazonu nije uspeo."

FOTO: DAMIR DERVIŠAGIĆ

Ko je pored Cece najveća zvezda?

"Lepa Brena je najviše radila na sebi i ulagala u sebe, to radi i dan-danas. Nadograđivala se i muzički i fizički. Brena i Ceca su najplaćenije. Saša Popović je velikim delom zaslužan za to što je Brena postala, on je bio mozak Slatkog greha i ima talenat za biznis."

Ko Vas je od pevača najviše razočarao?

"Od Darka Lazića očekivao sam mnogo više i mislim da se nije dovoljno bavio sobom. On juri Šabana i Šerifa Konjevića, a mora da bude svoj. Trebaju mu dobre pesme. Svi ti mladi pevači kažu: Napravi mi nešto kao Lukasu ili Pejoviću, hoću da pevam po diskotekama, treba mi nešto brzo. To je najveća moguća greška jer će izgubiti svoju publiku, a neće pridobiti Lukasovu i Pejovićevu. Darko nije našao sebe i nije odabrao dobre pesme, nema ličnu kartu. Mora da bude prepoznatljiviji i da beži od imitacije drugih pevača."

FOTO: DRAGANA UDOVIČIĆ

Svirali ste na svadbi Novaka Đokovića, kako je bilo?

"To smatram najvećom privilegijom, Novak je za mene Božji čovek, i mislim da posle patrijarha Pavla Srbija nije iznedrila kvalitetnijeg čoveka i dobrotvora. Dečko je sa obe noge na zemlji, prirodan, jednostavan. Moj orkestar spremao je i strani repertoar zbog zvanica, a kada je došla treća pesma, Novak je prišao i rekao: Ajde svirajte našu muziku. Naručivao je kosovske pesme, pa klasične svadbarske Danas, majko, ženiš svoga sina, Veseli se, kućni domaćine… Bio sam frapiran u pozitivnom smislu. Digao je majku Dajanu i vrteo je u krug, čak se dohvatio i mikrofona i zapevao sa Miroslavom Ilićem."

Koja je najbolja pevačica za svadbena veselja?

"Najčešće sam nastupao sa Snaženom Đurišić, koja je znala najmanje 3.000 pesama."

FOTO: DRAGAN KADIĆ

Nekada su bile čuvene i zajedničke turneje…

"Bilo je tu mnogo smeha i suza. Dobrivoje Topalović bio je najveći šaljivdžija, dok je Nada Topčagić najviše padala na smicalice i podvale. Plakala je po autobusu ceo put, mada niko nije bio zlonameran. Tada nije bilo sujete i pevači su se radovali kada neko od njihovih kolega ima hit."

Danas su u modi rijalitiji, može li to da pomogne pevačima?

"Protivnik sam rijalitija, mada razumem da televizije jure rejting. Sramota me je kada to gledam i sam, a kamoli sa ženom. Ne razumem pevače sa integritetom, autoritetom, koji su veliko ime, a spuštaju se na taj nivo pod stare dane. Pljunu po svemu što su gradili celog života. Jedan od njih je i Lepa Lukić. Mislim da joj rijaliti ne pristaje jer ipak je ona velika zvezda."


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u