Zanimljivo

KAKVA ŽIVOTNA PRIČA: KRILA JE PREZIME, POBEGLA IZ ZEMLJE KAD JE POSTALA POZNATA, ODBILA DA POSTANE SVETSKA ZVEZDA, A DANAS PUŠTA MUZIKU PO SPLAVOVIMA!

Objavljeno: 22.07.2017 | 21:42Izvor: Puls

I dan danas mnogi ne znaju njeno pravo ime i pamte je po pseudonimu, što je i bila njena namera celog života.

Bebi Dol je 80-ih godina prošlog veka bila jedna od najautentičnijih pojava svog doba i nasuprot rok tendencijama koje su obeležile tu deceniju i folka koji je sve više dobijao na značaju, ona se izdvojila zvukom koji deluje avangardno čak i za današnje vreme.

Debitantska pesma "Mustafa" lansirala ju je u zvezde preko noći, ali, u želji da sačuva privatnost porodičnog prezimena Šarić, Dragana, kako glasi njeno građansko ime, predstavila se javnosti kao Bebi Dol. Iako to iz današnje vizure deluje neobično, te godine je najbolje opisala glumica Sonja Savić, drugi veliki simbol tog doba, rečima: "Tada je bilo sramota pojavljivati se u novinama".

Karijera Bebi Dol je išla uzlaznom putanjom, a njeni vizuelno-muzički eksperimenti su postajali sve neobičniji, pa je tako, primera radi, u numeri "Lapis Lazzuli" kombinovala primese pop i rok muzike, ali i tradicionalne etno elemente, dok brojni njeni nastupi, poput onog za pesmu "Trebaće mi drug" izgledaju kao nešto što bi Lejdi Gaga uradila i nosila danas.

Ipak, kako nikada nije bila tip osobe koji je živeo za slavu nego za muziku, Bebi u jeku najveće popularnosti i tiraža koji se danas ne mogu ni zamisliti, odlazi na četiri godine iz tadašnje Jugoslavije i peva uglavnom džez klasike u jednom egipatskom hotelu.

U Jugoslaviju se vraća na velika vrata početkom 90-ih, kada i predstavlja državu na "Evroviziji". Iako ju je ondašnja štampa uveliko proglašavala jednim od potencijalnih pobednika ovog prestižnog takmičenja, Bebi Dol i "Brazil" su završili na poslednjem mestu zbog novonastale političke situacije u Jugoslaviji. Iako je vlasnica hita "Hajde da" postala žrtva jedne od najvećih nepravdi učinjenih našoj zemlji na ovom takmičenju, čelnici ovog spektakla su joj se na neki način izvinili proglasivši godinama kasnije numeru "Brazil" jednom od najboljih evrovizijskih pesama.

Sklona da nikada ne plovi muzičkim vodama koje su najaktuelnije, ona sredinom 90-ih izdaje pop album u inat ekspanziji turbo folka, dok će krajem protekle decenije ponuditi svojoj publici baladični materijal prožet džez i bluz zvukom.

Iako su je mnogi prozivali zbog učešća u rijaliti programima kakvi su "Farma" ili "Dvor", nazivajući je "propalom zvezdom", istina je da je Bebi Dol samo nekoliko godina pre toga odbila menadžera planetarnih senzacija, kakva je, na primer, grupa "U2", da od nje napravi globalnu zvezdu.

- Prišao mi je nakon mog nastupa i pitao me zašto već nisam svetska zvezda i ponudio mi saradnju, ali sam je odbila. Nije takav život za mene, ispunjen turnejama koje traju mesecima, i paparacima koji me prate u stopu - ispričala je jednom prilikom Bebi Dol i dodala da više voli da sačuva svoj mir i nastupa povremeno u lokalima gde može da izvodi muziku koja od nje ne traži pravljenje kompromisa.

Bebi DolBEBI DOL • SCREENSHOT YOUTUBE / YOUTUBE

Bebi Dol danas uglavnom pušta muziku po splavovima i na taj način oživljava stil žurki iz 80-ih godina prošlog veka, pružajući prestoničkom životu nešto što malo koji DJ pušta. Kako je nedavno otkrila, u pripremi je dugo očekivani novi album.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u