Zanimljivo

Kad Beograđani sretnu Mariju, uvek se osmehnu a i vi biste

Objavljeno: 24.07.2016 | 15:02Izvor: 24sata.rs

Beograđanka Marija Jokić (22) odlučila je da uđe u svet pin up-a, pa je tako postala jedna od prvih modela u Srbiji koja se oblači kao i dive pedesetih i šestdesetih godina.

- Oduvek me je privlačila estetika sredine prošlog veka. Strukirane haljine, duboke pantalone, elegantne frizure, muzika i, naravno, igranke. Može se reći da sam oduvek govorila i smatrala kako sam rođena u pogrešno vreme. Od mojih baka sam nasledila prve vintidž haljine i tu uvidela kako mi ta moda više leži nego ova koja se danas prodaje. Uz takve odevne kombinacije, frizura i šminka moraju da isprate tu estetiku. Pošto sam se očigledno izdvajala u masi, jedan fotograf sa fakulteta me je pitao prošlog leta da li bih se fotografisala u pin-up fazonu - započinje studentkinja grafičkog dizajna priču za "24 sata".

Iako je tek pre godinu dana počela da se bavi ovom vrstom modelinga, Marija ima već nekoliko uspešnih takmičenja iza sebe. Pobedila je na prvom takmičenju za Miss Pin-up koje je održano u Novom Sadu, što joj je omogućilo i da predstavlja Srbiju na prvom Queen Pin-up takmičenju u Ljubljani gde je osvojila drugo mesto, a proglašena je i za Miss stila 2016. godine. Kako Marija kaže, to joj je i bila zvanično karta za ozbiljniji ulazak u pin up svet.

Ko god da je sretne na ulici podeli joj osmeh, a neki čak skupe hrabrost i priđu.

- Osmesi starijih su mi ipak najdraži, jer oni prepoznaju to u pravom svetlu, ipak su oni ti koji su stvarno živeli tada pa ih time podsetim na njihovu mladost - objašnjava Beograđanka.

Postoje razni stilovi pin up-a, a kako Marija kaže, to nisu samo crveni karmin, lokne i haljine sa gomilom tila.

- Svaka devojka ima svoj stil kako tada, tako i danas. Volim sebe da nazivam modernom pin up devojkom. Današnju modu i stil života kombinujem sa tom nekadašnjom, a na taj način ipak pravim nešto novo. Osnovno pravilo pin-up modela jeste ljubav prema sebi. Svaki model mora voleti sebe i svoje telo u potpunosti, prihvatiti svoje obline, mane i sve to pretočiti u jednu veliku vrlinu koja se zove samopouzdanje - ističe ona i dodaje da su pin-up devojke s razlogom smatrane seks simbolima.

Ispiraciju uglavnom pronalazi među starim holivudskim glumicama poput Ave Gardner, Merilin Monro, Sofije Loren, Odri Hepbern, Đine Lolobriđide, Beti Pejdž, Dite fon Tiz... 

- Ideje crpim iz stila pozntih diva onog doba, a možda najveću inspiraciju za poze dobijam od slikara Alberta Vargasa po kome su pin-up devojke sa njegovih slika dobile ime "Vargas girls" i proslavile ga još više - otkriva Marija.

Kako bi se "pretvarala" u divu potrebno joj je da oko 30-45 minuta provede pred ogledalom, a za sebe voli da kaže da je ona "full time pin-up girl".

Miss Lady Bug, kako Marija sebe naziva, smatra da su devojke danas većinom izgubile tu eleganciju, emancipovanost i elokventnost koja čini jednu devojku damom.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u