Zanimljivo

Grobnica Aleksandra Velikog pronađena kod Prilepa?

Objavljeno: 01.04.2015 | 20:56Izvor: Telegraf.rs

Na lokalitetu Bonče, gde su i ranije pronalaženi tragovi grobnica velikodostojnika iz antičke istorije, otkrivena je zazidana i natkrivena grobnica monumentalnih dimenzija, dok su južno od sela ranije bili otkriveni grobovi u kojima su pronađeni kovani novčići iz vremena Aleksandra Velikog

Makedonski arheolozi, na osnovu iskopavanja u poslednja 24 časa na arheološkom lokalitetu Staro Bonče u opštini Prilep, ubeđeni su da su pronašli grob antičkog vladara Aleksandra Velikog, objavio je danas internet portal telegraf.mk.

Na lokalitetu Bonče, gde su i ranije pronalaženi tragovi grobnicavelikodostojnika iz antičke istorije, otkrivena je zazidana i natkrivena grobnica monumentalnih dimenzija, dok su južno od sela ranije bili otkriveni grobovi u kojima su pronađeni kovani novčići iz vremena Aleksandra Velikog.

Iz tima arheologa je rečeno da su ostaci monumentalne grobnice otkriveni u toku jučerašnjeg dana, zbog čega je angažovana služba za obezbedjenje lokaliteta, nakon čega je rano jutros nastavljeno iskopavanje koje pokazuje podudarnosti na lokalitetu sa opisima grobnice koju je dao antički istoričar Diodor.

Prema još nezvaničnim podacima na lokalitetu kod Prilepa otkriveni su delovi zlatnog kovčega, nad kojim se nalaze i delovi zlatnog poklopca, pored kovčega su pronađeni ostaci mrežaste zavese sa koje vise predmeti koji nalikuju na zvončiće, dok su iznad mreže u debljini prsta pronađene paraleleno postavljene četiri ploče.

Foto: Wikipedia/public domain

Foto: Wikipedia/public domain

Na jednoj od ploča se vidi prikaz Aleksandra Velikog sa žezlom u rukama, dok je pored njega prikazana (borbena jedinica iz antičkog doba) falanga.

Otkriveni su i ostaci oružja sa kojima je, kako je opisao antički istoričar Diodor, bio zakopan poznati vojskovođa.

Prema navodima arheologa, koji rade na lokalitetu vidljivi su znaci da je nekropola već bila opljačkana u prošlosti.

Kovčeg će, kako se pretpostavlja, biti otvoren u toku dana, kada na lokalitet dođe i direktor Uprave za zaštitu kulturnog nasleđa Viktor Lilčić, navodi portal telegraf.mk.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u