Zanimljivo

BRAVO ZA NIŠ! Najveći grad južne Srbije obara jedan lep rekord

Objavljeno: 14.02.2016 | 10:30Izvor: Blic

Na Dan zaljubljenih 14. februara sudbonosno "da" u Nišu reći će čak 11 parova, što je, kažu matičari, rekordan broj supružnika koji će se venčati u istom danu.

Kako kažu u Gradskoj upravi za građanska stanja i opšte poslove, s obzirom na to da je reč o zimskom mesecu koji se ranije izbegavao za zakazivanje venčanja, ovo jeste iznenađenje i novina i za njih, prenose Južne vesti.

- Namenski su zakazivali za taj dan, pretpostavljam, zbog simbolike. Praznik koji nam dolazi iz zapadne kulture sve je prepoznatljiviji, pogotovo među mladima - kaže šef Odseka za građanska stanja Marina Janković.

Sve više kafića u Nišu ukrašeno je srcima, povodom ovog praznika organizuju se tematske žurke, razmenjuju ljubavne poruke, a kupiti partneru poklon ili provesti veče u paru postalo je pravilo, tako da Jankovićeva smatra da je biranje "Praznika ljubavi" za dan venčanja plod komercijalizacije i reklamiranja praznika.

zaljubljeni par
Foto: Tanjug/APzaljubljeni par

- To je postao dan koji mladi vide kao idealan za početak braka, a do pre 15 godina ovaj datum je bio prepoznatljiv samo kao Dan Svetog Trifuna - kaže Jankovićeva.

I dok "Dan zaljubljenih", koji je do sada bio omiljeno vreme za prosidbe i venčanja u svetu, sličan značaj dobija i u Srbiji, izgleda da ne postoji datum koji budući supružnici izbegavaju jer ga smatraju maleroznim, pa tako petak 13. za matičare u Nišu nikad nije dan bez posla.-

Kada smo otišli da zakažemo venčanje, rekli su nam da ima slobodnog termina 13. maja, mada nam je službenik skrenuo pažnju da se pada na petak. Samo smo se nasmejali i rekli da to nama nije važno jer nismo sujeverni, a može i da nam posluži za šalu - kažu Milica Jocić i Vladimir Vulić iz Niša.

Upravo su maj, jun i septembar meseci u kojima se venča najviše Nišlija, i to uglavnom u petak, subotu ili nedelju, ali sve je više i onih koji za ovaj čin biraju radni dan kada ne dolaze u svečanu salu za venčanja, već za to namenjenu kancelariju Gradske uprave.

U Nišu se u proseku sklope 4 braka dnevno. Tokom 2015. godine venčalo se 1.440 parova, od čega se 130 njih, sa poslednjim prebivalištem u Nišu, venčalo u inostranstvu.

Sociolozi kažu da su popularnost praznika poput "Dana zaljubljenih" i "Noći veštica" ili "bojazan" od petka 13. posledica globalizacije protiv koje se, kažu, ne možemo boriti, jer su uticaji koji dolaze iz drugih kultura prisutni u medijima, na internetu, odnosno u svakodnevici.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u