Politika

ZA SIGURNO NEBO NAD SRBIJOM! Ovo su ruski migovi koji nam stižu, evo šta stručnjaci kažu o njima!

Objavljeno: 21.12.2016 | 22:50Izvor: medio.rs

Premijer Aleksandar Vučić danas je u Moskvi sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom potpisao ugovor o isporuci šest migova 29, ali i sporazum o kupovini raketnog sistema buk po petostruko manjoj ceni od tržišne!

Premijer Aleksandar Vučić danas je u Moskvi sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom potpisao ugovor o isporuci šest "migova 29", ali i sporazum o kupovini raketnog sistema "buk M2"!

"Migovi 29", čije fotografije ekskluzivno objavljujemo, trebalo bi da u Srbiju stignu najkasnije početkom marta sledeće godine, a Vučić i Šojgu će danas dogovoriti i isporuku raketnog sistema "buk M2" Srbiji, i to po petostruko manjoj ceni od tržišne!

Vrhunska oprema

Prema rečima naših odlično obaveštenih sagovornika, "migovi 29" su u punoj borbenoj gotovosti i na tržištu vrede najmanje 150 miliona evra, a Srbija plaća samo njihov remont od oko 20 miliona evra.

informer.rs

Kako smo već pisali, ovi avioni su izabrani direktno sa ruskih vojnih aerodroma na osnovu detaljne tehničke dokumentacije. Izbor "migova" bio je poveren najboljim srpskim pilotima i stručnjacima Vojske Srbije.

Reč je o odličnim borbenim avionima koji su sve do trenutka odabira bili u svakodnevnoj operativnoj upotrebi ruske vojske. Nekom se cifra od 20 miliona evra za remont može učiniti velikom, ali treba znati da je puna cena remonta čak 45 miliona! Cena koju ćemo mi platiti je znatno manja jer je za Srbiju u remontnom zavodu urgirao lično ruski ministar Šojgu - prenose naši izvori, i dodaju da su Rusi spremni na "ogroman" popust i za raketni sistem "buk":

Cena tog sistema na tržištu iznosi oko 350 miliona evra. Moskva je spremna da to petostruko spusti! To bi značilo da će Srbija za oko 70 miliona evra dobiti PVO sistem zbog kog su čak i moćni Amerikanci prestali s preletima u Siriji!

Premijer Vučić je uoči posete Moskvi rekao da će "migovi" posle isporuke Srbiji biti modernizovani i naoružani najsavremenijim raketama i da je za njih dobijena "više nego dobra cena".

Srbija kao vojno neutralna zemlja želi samo da zaštiti građane i međunarodno priznate granice. U uslovima sve većih opasnosti morali smo da razmišljamo kako da unapredimo borbenu gotovost - poručio je Vučić.

public

Brigadni general u penziji Sreto Malinović smatra da je nabavka aviona vojni prioritet.

Moramo da obezbedimo vazdušni prostor. Kad je reč o PVO sistemu, i sad raspolažemo sistemom koji može pružiti zaštitu, ali na duže staze svakako je značajan i razgovor o "buku". S obzirom na to da smo prijatelji sa Rusijom, nadam se da dogovor neće biti opterećenje za budžet - podvlači Malinović.

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, kaže da je laž da su avioni "krntije".

Važno je napomenuti da "migovima" ne treba remont jer nisu u voznom stanju, već je u pitanju osavremenjivanje aviona prema našim potrebama. Privilegovane uslove, cenu i kvalitet koje je Vučić dogovorio s Putinom ima samo rusko ministarstvo odbrane i niko više na celom svetu! - naglašava Dragaš.

Potvrda neutralnosti

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović smatra da su ruski "migovi" jako važni za Srbiju.

Reč je o savremenim borbenim avionima. Nabavka opreme od Rusije je logična jer s njima imamo stratešku saradnju, a kupovina ovako važne opreme mora se zasnivati na poverenju. U svakom slučaju, saradnja sa Moskvom na planu odbrane jeste veliki doprinos našoj neutralnosti - zaključuje Jovanović.

Lazanski: Sa "bukom" ćemo imati
najjači PVO sistem u regionu!

Miroslav Lazanski, vojnopolitički komentator, kaže da će ovo biti odličan posao za Srbiju.
- Ako dogovorimo i isporuku raketnog sistema "buk", svakako ćemo imati najjači PVO sistem u regionu! Kad je reč o ceni tog sistema, to je poslovna tajna. Ipak, verujem da će nam Rusi omogućiti popust koji imaju njihovi vojnici, pa možda i veći od toga. Sve zavisi i od toga šta i koliko planiramo da uzimamo... - naglašava Lazanski.

INFORMER.RS

Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u