Politika

VUČIĆ ZA POLITIKO: Stara Jugoslavija i Albanija treba da budu ZAJEDNO, TITO JE USPEO, ŠTO NE BIH I JA

Objavljeno: 06.04.2017 | 12:45Izvor: Kurir

BRISEL - Srpski premijer Aleksandar Vučić dao je za Politico svoj prvi veliki intervju nakon pobede na predsedničkim izborima u Srbiji.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i ostali evropske vođe pohvalili su Vučića (47) kao jamca stabilnosti u nestabilnoj regijii, dok neki u Srbiji tvrde da on zapravo unitšava demokratiju.

U intervjuu je odgovorio na te optužbe, komentirsao je situaciju na Balkanu, ali i iskazao svoje divljenje Titu.

"Uvek postoje ljudi koji nisu zadovoljni rezultatima izbora, ali dopustićemo im da protestvuju. To je pravi znak demokratije na što sam vrlo ponosan", kazao je Vučić i dodao kako se na protestima radi o ličnoj mržnji prema njemu.

"Mogu li oni nešto reći protiv naše rastuće ekonomije? Smanjilii smo nezaposlenost s 25,9 na 13 odsto. Ako to nije dovoljno, recite mi šta jeste. Ja još uvek nisam zadovoljan jer uvek težim boljem, a oni to ne shvataju", kazao je i dodao kako Srbija mora da ostane čvrsto na putu prema EU, a u isto vreme da osnaži regionalnu saradnju.

"Daću vam primer iz prakse. Imamo mlekaru koja izvozi jogurt, mleko i sireve u Bosnu. Njihovi kamioni treba da čekaju barem 36 sati na granici da se obave sve inspekcije i ne znamo zašto je tako. Sve naše kompanije, ali i druge, uštedele bi najmanje sedam odsto svih operativnih troškova da to nije tako."

Foto: Zorana JevtićFoto: Zorana Jevtić

"Ako se drugi slože s mojim planom, postali bi tržište od 20 miliona ljudi, što je vrlo značajno. Mogli bismo da privučemo mnogo više investitora i mislim da to i ostali razumeju."

Na pitanje da li želi da stvori novu Jugoslaviju, Vučić je kazao kako se radi o "staroj Jugoslaviji plus Albaniji".

"To je politička ideja bez ugrožavanja njihovog suvereniteta. Podići će naše ekonomije. Treba nam stopa rasta od 4 do 5 odsto godišnje, a ne 3. To nije dovoljno."

Na pitanje kako misli postići tu saradnju s obzirom na tenzije u susedstvu, Vučić je kazao kako je Tito uspeo.

"Bio je komunistički diktator, ali vrlo pametan čovek. Bravar, možete li zamisliti? Ali vrlo pametan. Znao je kako da poveže ljude... To je ono što nam treba. Povezati ljude.

Srpski premijer komentarisao je i rizik konflikta na Balkanu.

"Šta god da se dogodi na Kosovu, uvek je između Srba i Albanaca. Ako je barem jedna strana razumna, problemi će se izbeći. U Bosni su tri strane i nije lako nositi se sa tim. Bosna je pravo bure baruta",  kazao je Vučić i dodao kako neće biti nikakvih referenduma o otcepljenju.

Foto: Zorana JevtićFoto: Zorana Jevtić

Vučić: Ekomonski odnos za prevazilaženje reginalne nestabilnosti

Premijer Srbije Aleksandar Vučić obećao je da će produbiti trgovinske veze na Zapadnom Balkanu nakon što preuzme funkciju predsednika u junu.

Premijer je naveo da su tešnji ekonomski odnosi jedini način za prevazilaženje regionalne nestabilnosti, naročito u Bosni i Hercegovini koju je opisao kao "bure baruta".

U svom prvom intervjuu nakon pobede na predsedničkim izborima, za briselski portal Politiko, Vučić je rekao da će udvostručiti napore radi stvaranja zone slobodne trgovine na Zapadnom Balkanu, uključujući investicije u najznačajniju infrastrukturu, kao što je autoput koji će povezati Beograd i Sarajevo.

"Ako se svi drugi saglase, postaćemo tržište sa 20 miliona ljudi", rekao je Vučić u intervjuu u svom kabinetu u Beogradu, u pauzi između sastanka, kako navodi Politiko, sa nemačkim ambasadorom i telefonskog poziva britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona, koji mu je čestitao pobedu na predsedničkim izborima.

"To je prilično značajno tržište. Moći ćemo da privučemo mnogo više investitora", rekao je Vučić, za koga Politiko navodi da je dominantni politički lider regiona.

Foto: Zorana JevtićFoto: Zorana Jevtić

Politiko: Vučić odiše samopouzdanjem

Pošto je na predsedničkim izborima dobio podršku 55 odsto birača Vučić, kako konstatuje Politiko, odiše samopouzdanjem. Uprkos očiglednim ekonomskim prednostima zone slobodne trgovine, koju Vučić želi za region, uporne etničke tenzije, kako se navodi, zaustavljaju napredak.

Vučićeva inicijativa, koju podržavaju Nemačka i EU, sledi usred rastuće zabrinutosti u Evropi i SAD da spoljne sile, naročito Rusija i Turska, rade iza scene da destabilizuju region, piše Politiko podsećajući da je proteklih dana nekoliko evropskih visokih zvaničnika obišlo Zapadni Balkan kako bi rasterali sumnje da je Brisel okrenuo leđa regionu.

Uprkos tome što pridobijanje suseda za svoju ideju predstavlja izazov, Vučić kaže da je ubeđen da će prevladati sopstveni ekonomski interesi i da će uz pomoć EU na narednom samitu Zapadnobalkanske šetorke u julu u Trstu, biti postignute široke konture sporazuma. Iako BiH, Albanija, Makedonija, Crna Gora, Kosovo i Srbija trenutno sarađuju u okviru CEFTA, Vučić ističe da je neophodna mnogo jača saradnja da bi se postigao značajan rast.

 

Foto: Beta/Slobodan MiljevićFoto: Beta/Slobodan Miljević

Infrastrukturni projekti

Poseban entuzijazam on je pokazao po pitanju infrastrukturnih projekata, a u toku intervjua je pozvao jednog od pomoćnika da donese mapu planiranih radova kojim bi se Beograd povezao sa Sarajevom i Prištinom.

Tako bi se putovanje iz Beograda do Sarajeva smanjilo na samo tri sata sa sadašnjih pet, a Vučić ukazuje da korist od toga nije samo ekonomska, već da će taj put zbližiti narode regiona.

"To je stara Jugoslavija, plus Albanija. To je politička ideja, ali bez ugrožanja njihovog suvereniteta. To će ojačati naše ekonomije", rekao je Vučić.

Politiko navodi da je Vučić uspeo da poboljša srpsku ekonomsku sliku proteklih godina, da smanji nezaposlenost sa 26 na 13 i da državni dug svede na razuman nivo.

"Treba nam rast od četiri do pet odsto godišnje, a ne tri odsto. To nije dovoljno", rekao je on.

Politiko ocenjuje da i u Briselu i u Berlinu Vučića, za kog se napominje da je skoro dva metra visok, smatraju najboljim izborom za stabilnost turbulentnog regiona. Vučić je uspeo da održi Srbiju na putu evrointegracija istovremeno održavajući bliske odnose sa Rusijom, tradicionalnom saveznikom.

"Iskreno govoreći, niko nije srećan. Ali ja sam premijer i biću predsednik nezavisne države koja ima sopstvene interese. Ništa ne krijem. Kada idem u Moskvu uvek kažem da smo na putu ka EU i želeli bismo da sačuvamo najbolje moguće političke i ekonomske odnose sa vama (Rusijom). To isto kažem i u Vašingtonu i u Briselu", rekao je Vučić.

On je rekao da će kao predsednik imati više vremena nego kad je bio premijer da se usredsredi na strateške ciljeve Srbije kao što je ulazak u EU.

Iako je zasad nejasno kada bi Srbija mogla da se pridruži Uniji, Politiko navodi da je Vučićev cilj da Srbija za to bude spremna do 2020.

On odbacuje sumnje da bi tešnja regionalna saradnja za kakvu se zalaže, mogla da uspori proces pristupanja, i ističe da je dobio od istaknutih evropskih zvaničnika dobio uveravanja da će to, ako ništa drugo, poboljšati šanse Srbije.

Politiko: Berlin, Vučićev ključni saveznik u Evropi

Angela Merkel i Aleksandar Vučić, Foto: Dado ĐilasAngela Merkel i Aleksandar Vučić, Foto: Dado Đilas

Politiko konstatuje da je Vučićev ključni saveznik u Evropi, Berlin a ne Brisel podsetivši da se prošlog meseca deseti put sastao sa nemačkom kancelarkom Angelom Mrekel.

Vučić je rekao da se Merkel brine za region i da joj je izuzetno zahvalan.

"Bez njene podrške i prisustva bili bismo izgubljeni u svemiru. Imali bismo mnogo veće probleme", rekao je on.

BIH najveća pretnja stabilnosti

Foto: Dado ĐilasFoto: Dado Đilas

Za Vučića BiH ostaje najveća pretnja stabilnosti i navodi da je tokom nedavnog sastanka lidera regiona u Mostaru od Milorada Dodika dobio uveravanje da neće biti novih pokušaja izdvajanja RS iz BIH.

"Neće biti referenduma o secesiji", rekao je on.Ipak, tenzije između muslimana i Hrvata u Bosni mogle bi da izazovu nemire.

"Šta god se desilo u Makedoniji, šta god se desilo u Prištini, to ne može da se poredi sa onim što bi moglo i za šta se nadamo da se nikad neće desiti u Bosni", zaključio je Vučić.

Politiko dodaje i da Vučić odbacuje kritike protivnika koji ga optužuju za uticaj na medije, a za navode o neregularnostima na glasačkim mestima, kaže da su preuveličani.

Protest birača u Beogradu i drugim gradovima Srbije, nezadovoljnih njegovom pobedom, Vučić naziva znakom zdrave demokratije.

"Niko nije intervenisao, dozvolili smo im da protestuju. Kada imate sva prava da protestujete protiv nekoga bez bilo kakvog sprečavanja i ometanja, to je znak demokratije. Na to sam veoma ponosan", rekao je Vučić.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u