Politika

VUČIĆ: Tražiću da se promeni zakon i da onaj ko osvoji 45% manje od prvoplasiranog bude predsednik Srbije!

Objavljeno: 09.04.2017 | 17:25Izvor: medio.rs

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je unapred najavio šta će pojedini političari raditi odmah posle izbora i da ga zato trenutna dešavanja na ulicama, optužbe za krađu izbora i druge izmišljotine ne iznenađuju.

- Za mene je veoma teško da političarima koji ne znaju šta žele odgovorim na gluposti koje izgovaraju. Ja sam unapred najavio šta će pojedini političari pokušavati da urade posle izbora. Bili su malo šokirani rezultatima, a onda su se u roku od 24 sata ipak organizovali i počeli demonstracije - rekao je Vučić.

Vučić je istakao da su neki političari koji su planirali sukobe na ulicama, očekivali da će "diktator" izvesti kordone policije na ljude koji protestuju.

- Ono što su oni želeli bili su sukobi, trikovi iz udžbenika, da daju cvet policajcima, da primene patetične trikove koji su primenjivani u mnogim zemljama. Mi smo sklonili policiju i vojsku da mogu da rade šta hoće, koliko hoće, jedino što ne može jeste nasilje - poručio je Vučić.

- Mislim da je ovo pravi praznik demokratije - naznačio je Vučić i poručio da svako može gde hoće, ispred skupštine, vlade, i kad god hoće da iskaže svoje nezadovoljstvo i da je to sve u redu sve dok je mirno i dok se ne ugrožava ustavni poredak zemlje.

- Juče je bilo 8.400 ljudi, koji su protestvovali ispred Vlade, najviše ih je u jednom momentu bilo 9.550 dok ih je ispred Palate Srbija bilo 5.700 - precizirao je Vučić i naveo da su to prave cifre i da je u svakom slučaju to veliki broj.

Dodao je da sve te ljude poštuje i da ih razume i da ima osećaj da oni nisu uvek razumeli njega, ali ni on njih i da treba da otvore dijalog i razgovaraju.

Premijer je poručio da će izborna volja građana biti poštovana i da nijednog sekunda neće biti ugrožena.

Kako je rekao, drugi su imali dvostruko više kontorolora nego oni, čak i na KiM, da je bilo svega 42 prigovora od kojih je osam uvaženih i to zbog sitnih nepravilnosti i dodao se ovakve stvari rade kada ne mogu da se dobiju glasovi na programima, pa se onda služi svim i svačim.

- Što se tiče Jankovića on je oduvek bio političar nije nikada obavljao drugi posao iako je imao drugu funkciju - naveo je Vučić.

Tanjug

Priče o krađi glasova, rekao je Vučić, su obična budalaština. Ništa u životu nisam ukrao, i ovu flašicu vode sam platio. Kako je rekao, zamoliće RIK, odnosno članove SNS u Komisiji, da otvore džakove sa biračkih mesta 27 i 85, koja Janković pominje i da javno, pred novinarima i kamerama prebroje glasove.

Na pitanje kako komentarise Jankovićevu tvrdnju o više od 300.000 pokradenih glasova, do koje je došao na osnovu dva biračka mesta, rekao da je "matematička računica kojom su došli do tog broja smešnija i od onoga što je svojevremeno radio Radulović.

- Ima političara koji izgube i pruže ruku, ali i onih koji se neodgovorno ponašaju i za koje je i pre izbora procenio da će nasiljem reagovati na loše rezultate - primetio je Vučić i dodao:

- Evo predložiću, a mislim da kao predsednik Srbije imam zakonodavnu inicijativu, da se promeni zakon i da od sada onaj kandidat koji osvoji 45 odsto manje glasova od prvoplasiranog odmah postane predsednik Srbije, a da onaj sledeći bude premijer - našalio se Vučić.

Vučić je podsetio da je prvo bilo reči o 800.000 "ukradenih glasova", odnosno tvrdilo se i da su to glasovi preminulih, uz opasku da su to "mrtvi ustali iz groba pa glasali" a da se sada sa tog broja spalo na 300.000.

Kako je rekao, neki polaze od sebe i ti političari znaju da su lopovi, a neki čeznu da primaju platu od 3.500 evra i misle da i drugi rade ono što oni rade.

Tanjug

Povodom pretnji koje stižu iz Prištine, Vučić je rekao da treba nastaviti dijalog, izbeći incidente i spustiti tenzije-

- To je predlog za ljude u Briselu i Prištini. Danas bi bilo lakše da odgovaram na uvrede i pretnje, ali važnije je da uradimo nešto da stabilizujemo situaciju, sačuvamo mir i razgovaramo o svemu što su ključni problemi - naglasio je Vučić.

Večeras sa Cerarom o Agrokoru

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će večeras sa svojim slovenačkim kolegom Mirom Cerarom razgovarati o problemu Agrokora.

- Večeras oko šest časova razgovaraću sa premijerom Cerarom. Naš tim je spreman, a i on je sa svojim timom spreman za razgovore. Verujem da ćemo imati veoma uspešan dijalog - objasnio je on na konferenciji za štampu.

Vučić je izrazio uverenje da će sa premijerom Cerarom moći da reši probleme u Srbiji i Sloveniji.

Premijer Vučić je još juče najavio da će razgovarati sa svojim slovenačkim kolegom kako bi dve zemlje preduzele mere da se zaštite od posledica koje sa sobom nose problemi u Hrvatskoj zbog koncerna Agrokor.

Vučić je tada kazao da zaposleni u Srbiji i dobavljači Merkatora S, koji je deo Agrokora, ne moraju da brinu.

On je istakao da ne može jedna poternica, jedna istraga, jedna optužnica za najteža krivična dela da bude dovoljan razlog nekome da preti opstanku celom narodu.

- To je neodopustivo. Ne može to da razume ni država Srbija, ni jedna druga zemlja na svetu i te pretnje zaslužuju najveću i najoštriju osudu - kazao je Vučić.

INFORMER.RS


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u