Politika

Vučić polaže zakletvu 31.maja u podne u Skupštini Srbije!

Objavljeno: 29.05.2017 | 12:37Izvor: medio.rs

Izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić položiće zakletvu na svečanoj ceremoniji u Domu Narodne skupštine u sredu 31. maja u podne.

Vučić će to učiniti nad Ustavom, čiji je poseban primerak napravljen za ovu priliku i nad kojim je planirano da zakletve polažu i budući predsednici.

Ispod Ustava Srbije na govornici u parlamentu nalaziće se i verna replika Miroslavljevog jevanđelja.

Planirano je da odlazeći predsedik Tomislav Nikolić uruči Vučiću državni pečat kao i posebnu zastavu.

U kabinetu budućeg predsednika, beogradskom dnevniku je rečeno da će na ovaj način biti pokazano poštovanje prema državi, tradiciji i pravnim tekovinama.

Svečanost polaganja zakletve je, kako se navodi, pažljivo isplanirana sa idejom da se ustanovi tačna ceremonija stupanja na dužnost budućih predsednika.

Vučić će, kako piše list, zakletvu položiti držeći desnu ruku na Ustavu Srbije koji će mu dati predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić.

Nakon ceremonije u Skupšitini, Vučić će otići na Andrićev venac gde će ispred zgrade Predsednišva biti upriličena smotra počasne čete pripadnika Garde i tri roda Vojske Srbije, kopnene, RV i PVO i rečne flotile, a načelnik generalštaba Ljubiša Diković podneće raport novom predsedniku.

Zatim sledi zvanična primopredaja dužnoti Nikolića i Vučića i kraći sastanak starog i novog predsednika.

Od polaganja zakletve 31. maja zvanično će početi da teče mandat Vučića kao šefa države, a od tog trenutka funkciju v.d. predsednika Vlade preuzeće prvi potpredsednik i šef diplomatije Ivica Dačić, koji će rditi taj posao sve dok Vučić ne dodeli mandat budućem premijeru za šta ima rok od 30 dana.

Izvor: Tanjug


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u