Politika

(VIDEO/FOTO) SRBIJA ODALA POČAST HEROJU SA KOŠARA! Vučić otkrio spomenik junaku Tiboru Cerni!

Objavljeno: 14.06.2017 | 12:50Izvor: medio.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je u Debeljači spomenik jednom od poginulih vojnika na Košarama 1999. godine Tiboru Cerni. Vučić je spomenik otkrio zajedno sa majkom Tibora Cerne, Katom Cernom

Posle 18 godina Srbija ispravlja nepravdu nanetu ovom heroju i u njegovoj rodnoj Debeljači podignuto je spomen-obeležje ovom heroju, uz najviše vojne počasti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predvodi danas državnu ceremoniji, kod spomenika Tiboru Cerni, u Debeljači, u opštini Kovačica. Predsednik Republike, zajedno sa Tiborovom majkom, Kati, otkrio je spomenik heroju Cerni, poginulom vojniku na Košarama 1999. godine, i položio venac uz najviše državne i vojne počasti svim učesnicima bitke na Košarama.

informer.rs

Vence su položili i ministri u Vladi Republike Srbije i Vladi Republike Srpske, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, porodica Cerna, predstavnici diplomatskog kora, predsednik opštine Kovačica i Mesne zajednice Debeljača, kao i predsednik i predstavnici Saveza udruženja boraca SABOR, koji su bili inicijatori za podizanje spomenika Tiboru Cerni.

informer.rs

Godišnjica bitke na Košarama se od ove godine prvi put obeležava u skladu sa Državnim programom obeležavanja godišnjica istorijskih događaja Srbije.

Organizator državne ceremonije je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Vlade Republike Srbije.

Podsećanja radi, vojnik Tibor Cerna (20) svesno se žrtvovao 28. aprila 1999. kako bi spasao živote saboraca na karauli Košare.

Neprijateljski snajper je besomučno tukao po srpskim rovovima. Tibor je bio sasvim rešen da otkrije snajperistu koji je danima odnosio živote njegovih saboraca.

Ustao je i isprovocirao snajperistu da ga gađa. Ustreljen je, ali su njegovi saborci tako uspeli da lociraju snajperistu i eliminišu ga.

Tiborove poslednje reči su bile: Za ovu zemlju vredi umreti.

informer.rs

Posle 18 godina Srbija ispravlja nepravdu nanetu ovom heroju i u njegovoj rodnoj Debeljači podignuto je spomen-obeležje ovom heroju, uz najviše vojne počasti.

 

HEROJI SA KOŠARA pali su braneći svoju otadžbinu!

Napad pripadnika OVK bio je silovit i OVK je zauzela karaulu, ali nije uspela da dublje prodre na Kosovo i Metohiju, što je bio osnovni cilj napada.

Vojska Jugoslavije imala je 108 poginulih, a OVK više od 200.

Proleća 1999., na svega stotinak graničara udarili su teroristi OVK, tako i pripadnici regularne albanske vojske i NATO snaga.

Agresori su takođe na raspolaganju imali 24 helikoptera tipa Apač, 30 tenkova, 24 oklopna transportera i 24 višecevnih bačača i 67 dana su dejstvovali na naše vojnike.

U odbrani granice od tog, daleko nadmoćnijeg neprijatelja, život je izgubilo 108 pripadnika vojske Jugoslavije.

Karaulu Košare napala je operativna grupa “Jastreb”, iz sastava NATO snaga, koja je brojala oko 5.000 ljudi, uz oko 5.000 pripadnika OVK, kao i pripadnike regularne albanske vojske, a u njihovom sastavu bili su i helikopteri “Apač”, “Blek hok”, avioni “A10 Tanderbolt”, koji su sručili vatru na našu 125. motorizovanu brigadu.

Spomenik je podignut na inicijativu Saveza boračkih organizacija Srbije.

Karaula je locirana na obroncima Prokletija, nedaleko od Ðakovice i Dečana.

U tom trenutku na frontu je bilo nešto više od 100 pripadnika graničnih jedinica VJ a zbog žestokih napada iz vazduha, ali i diverzija OVK, veća pomoć nije mogla odmah da stigne.

Posle pada karaule, stiglo je pojačanje od više stotina pripadnika Vojske Jugoslavije iz pešadijskih i specijalnih jedinica, tako da je linija fronta stabilizovana 19. aprila i nije bilo većih pomeranja do kraja rata.

Prisluškivanjem radio veza Vojska Jugoslavije je ustanovila da su artiljeriju i minobacače, veoma precizno navodili ljudi koji su govorili italijanski i francuski.

Izviđači su na neprijateljskim uniformama viđali italijanske, francuske, turske, britanske i oznake Armije BiH sa ljiljanima.

Svest da ukoliko padne linija fronta na Košarama, kreću mnogo ozbiljniji sukobi sa OVK i NATO, sa neizvesnim krajem, držala je moral na visokom nivou.

Vojska Jugoslavije je često išla u napade po ledenoj kiši, mrazu, magli i snegu dubine jedan metar i branila svaki položaj do poslednjeg trenutka - što je dodatno uticalo na pad morala kod neprijatelja.

Cilj napadača, OVK, NATO-a i albanske vojske bio je da se prodre u Metohiju i da se snage Vojske Jugoslavije, do tada maskirane i dobro sakrivene, nateraju na otvorenu borbu u kojoj bi do izražaja došla tehnološka prednost NATO avijacije.

Glavninu graničnih jedinica na Košarama pre bitke činili su vojnici na redovnom odsluženju vojnog roka koji su služili vojsku od marta 1998. godine i imali su uglavnom po 19 ili 20 godina, a u bici za Košare u redovima VJ borio se veliki broj dobrovoljaca iz zemlje i inostranstva.

Bitka za Košare je zvanično završena 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije na osnovu Kumanovskog sporazuma sa snagama KFOR povukla sa Košara.

INFORMER.RS


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u