Politika

Tramp je NOVI MILOŠEVIĆ

Objavljeno: 23.10.2016 | 09:49Izvor: Blic

Donald Tramp je tokom poslednje debate rekao da bi odbio da prizna izbore ako pobednik ne bude on, a takav, nimalo tipičan stav za američku političku praksu, svrstao bi kandidata republikanaca na nimalo pohvalnu listu političara diktatora koji su učinili isto. Na listi političara koji nisu priznali izbore je i Slobodan Milošević.

Donald Tramp

SLOBODAN MILOŠEVIĆ

Bivši predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević takođe je odbio da prizna rezulatate predsedničkih izbora 2000. godine. Nakon Miloševićeve odluke da ne prizna pobedu kandidata Demokratske opozicije Srbije (DOS) i lidera DSS Vojislava Koštunice, izbile su masovne demonstracije.

Demonstranti su 5. oktobra na plato ispred tadašnje Savezne skupštine u Beogradu, stigli iz čitave Srbije u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima. Zgrada Savezne skupštine je i zapaljena, kao i zgrada RTS-a u Takovskoj ulici.

Ove demonstracije značile su i konačan pad Miloševića, koji je u aprilu 2001. uhapšen i dva meseca kasnije izručen Haškom tribunalu.

VIKTOR JUŠČENKO

Predsedničke izbore 2004. godine prvo je nominalno dobio kandidat proruske vlade Viktor Janukovič, ali su Viktor Juščenko i njegove pristalice odbile da priznaju te rezulatate.

Nakon serije uličnih protesta, Vrhovni sud Ukrajine je odlučio, ističući sumnje u masovnu izbornu prevaru, da se sporni drugi krug izbora održi. Juščenko je tad glatko dobio izbore i preuzeo predsednički mandat. Ovaj događaj u modernoj istoriji Ukrajine poznat je kao Narandžasta revolucija.

Juščenko je 2008. godine optužen da je slao oružje Gruziji za vreme rata u Južnoj Osetiji. Na predsedničkim izborima 2010. godine eliminisan je u prvom krugu, a potom je njegova stranka na parlamentarnim izborima dve godine kasnije osvojila samo 1,11 odsto glasova.

ENRIKE KAPRILES

Na prvim izborima nakon smrti Uga Čaveza, Nikolas Maduro je osvojio 50,7 odsto glasova, a njegov protivkandidat Enrike Kapriles, koji je prema zvaničnim rezulatatima osvojio 49,1 odsto glasova, odbio je da prizna rezulate i pozvao građane Venecuele da izađu na ulične demonstracije.

- Imamo različite rezultate - rekao je Kapriles u prvom obraćanju naciji nakon objavljivanja rezultata, ukazujući na "hiljade neregularnosti tokom glasanja" i zatražio je ponovno brojanje glasova.

Izborni štab predsednika Nikolasa Madura optužio je opozicionog lidera Enrikea Kaprilesa da hoće da izazove državni udar u zemlji.

LOREN GBAGDO

Loren Gbagdo, dotadašnji predsednik Obale Slonovače, i njegov protivkandidat Alasan Uatara, proglasili su pobedu nakon izbora 2010. godine, nakon čega je u zemlji izbio građanski rat u kome je stradalo, prema procenama, više od 2.000 ljudi.

Bivši predsednik čeka suđenje u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu pod optužbom za zločine protiv čovečnosti i organizovanje nasilja

Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u