Politika

SKRATIO SPISAK Vučić bira premijera između ova četiri kandidata

Objavljeno: 07.05.2017 | 10:07Izvor: Alo!

Najveće iznenađenje je što se na listi kandidata za Vučićevog naslednika našao i gradonačelnik Novog Sada.

Izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić sveo je listu kandidata za premijera na četiri imena. To su Ivica Dačić, Nikola Selaković, Ana Brnabić i Miloš Vučević, ekskluzivno saznaje „Alo!”.

- Rokovi polako ističu i Vučić je napravio konačnu listu od četiri kandidata, od kojih će jedan početkom juna sigurno zasesti u kabinet u Nemanjinoj 11. Ko će to biti zavisi od mnogo faktora, od spoljnopolitičkih do unutrašnjih, čak i od toga ko ima bolje radne navike. Vučić će sve to pažljivo izvagati i za vrlo kratko vreme sa svojim predlogom izaći pred Predsedništvo Srpske napredne stranke - kaže izvor „Alo!” blizak Vladi Srbije.

Ana BrnabićAna Brnabić, Foto: O. Bunić

Iako do sada nikada nije pominjan kao kandidat za šefa izvršne vlasti, Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik Srpske napredne stranke, čovek je u koga Vučić ima veliko poverenje i koji se dokazao radom i u stranci i na mestu prvog čoveka srpske Atine.

Miloš VučevićMiloš Vučević, Foto: Nenad Mihajlović

Osim Vučevića, čije bi imenovanje bilo veliko iznenađenje čak i za dobre poznavaoce odnosa u vrhu vlasti, jedan od najozbiljnijih kandidata je i Nikola Selaković, bivši ministar pravde i jedan od ljudi od najvećeg Vučićevog poverenja. Od dana kada se saznalo da neće biti ministar u aktuelnoj vladi traju kalkulacije koju bi funkciju Vučić mogao da poveri svom mladom saradniku, a osim premijerske, pominjane su i funkcije gradonačelnika Beograda i direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Nikola SelakovićNikola Selaković, Foto: Oliver Bunić

Prema odlično obaveštenim izvorima “Alo!”, treći kandidat o kome Vučić intenzivno razmišlja je Ana Brnabić, aktuelna ministarka državne uprave i lokalne samouprave. Vučić za njen rad od formiranja aktuelne vlade ima samo reči hvale a, iako formalno nije članica SNS-a, ona je u svim dosadašnjim kriznim situacijama dokazala da je ne samo vredna i marljiva, već i veoma odana premijeru. Pošto dolazi iz prozapadnih krugova, njen izbor za premijera takođe bi nosio i poruku da Srbija nastavlja putem evropskih integracija.

Ivica DačićIvica Dačić, Foto: V. Lalić

Veoma je zanimljivo i to što se na najužem Vucicevom spisku našao i koalicioni partner Ivica Dačić, lider SPS-a. Iako su odnosi Vučića i Dačića u prošlosti bili vrlo turbulentni, oni su u poslednjih godinu dana postali vrlo bliski.

- Dačićev izbor bi značio i da Vučić želi da pokaže da mu nije važna apsolutna vlast po svaku cenu, već da želi da bude predsednik svih građana Srbije. Iako je u prošlosti bilo nepoverenja u Dačića, u proteklom periodu se to promenilo i njih dvojica odlično sarađuju. S druge strane, moglo bi se reći da Dačić u poslednje vreme bolje sarađuje sa SNS-om nego sa pojedinim ljudima iz sopstvene stranke - zaključuje naš izvor.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u